Органічне виробництво і органічна продукція: що це таке?

В статті зображені аспекти і переваги впровадження методів органічного господарювання. Ми сподіваємося, що ця стаття  допоможе початківцям зміцнитися в свої намірах займатися органічним рослинництвом і тваринництвом, донесе до споживача важливу інформацію про переваги органічних продуктів, а головне - стане реальним кроком до раціонального і природоохоронного землекористування.

За визначенням Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху (IFOAM), органічне сільське господарство - виробнича система, що підтримує здоров'я ґрунтів, екосистем і людей. Воно залежить від екологічних процесів, біологічної різноманітності та природних циклів, характерних для місцевих умов, при цьому уникають використання шкідливих ресурсів, які викликають несприятливі наслідки (www.organic.com.ua). Органічне сільське господарство поєднує в собі традиції, нововведення та науку з метою покращення стану навколишнього середовища та сприяння розвитку справедливих взаємовідносин і належного рівня життя для всього, згаданого раніше.

Згідно із законом України “Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції”, що вступає в дію у серпні 2019 року, органічне виробництво - сертифікована діяльність, пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції (у тому числі всі стадії технологічного процесу, включаючи збирання, підготовка, обробка, змішування та пов’язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану продукції), що проводиться із дотриманням вимог законодавства. Органічної продукції - сільськогосподарська продукція, у тому числі харчові продукти та корми, отримані в результаті органічного виробництва;

Важливі особливості органічного виробництва:

  • у рослинництві заборонено використовувати хімічні засоби для боротьби з бур'янами, шкідниками й хворобами рослин, а також мінеральні добрива синтетичного походження;
  • для контролю бур'янів і шкідливих організмів (шкідники, захворювання) на посівах переважно використовують препарати натурального походження;
  • для поліпшення родючості ґрунту й живлення рослин використовують органічні добрива, компости, пожнивні рештки, посів сидеральних культур тощо; категорично заборонене використання генетично модифікованих організмів;
  • у тваринництві не дозволяється застосовувати стимулятори росту, гормони й антибіотики, а для лікування тварин використовуються профілактичні засоби й гомеопатичні препарати.

Органічними можуть бути тільки ті продукти, які вироблені відповідно до затверджених правил (стандартів), а виробництво пройшло процедуру сертифікації у встановленому порядку. При цьому органічна продукція має бути належним чином маркована. На етикетці повинен бути нанесений відповідний логотип, а також інформація про відповідний орган сертифікації.

Євролисток використовується на етикетках продукції, що вироблена у відповідності до органічних стандартів Європейського Союзу.

Чому органічне сільське господарство?

Інтерес до органічного виробництва зростає. Це пов'язано з тим, що все більше споживачів починають замислюватися про якість та безпеку харчових продуктів. Багато хто починає усвідомлювати, що традиційне сільське господарство і, відповідно, переробні підприємства, не гарантують достатньої безпеки і якості продуктів харчування.

Все більше людей починає піклуватися про своє здоров'я. Все більше споживачів пов'язують вирішення проблем свого здоров'я з альтернативними методами ведення сільськогосподарського виробництва та отриманням так званої «екологічно чистої продукції», нерідко ототожнюючи її з органічними продуктами.

Екологічні переваги органічного виробництва:

  • Виробництво сприяє збереженню та відновленню здоров'я людей, природного середовища, родючості ґрунтів, ґрунтового покриву, природних вод;
  • органічні продукти містять значно менше токсичних речовин (важких металів, радіонуклідів, пестицидів, нітратів і нітритів і т.д.);
  • органічні продукти не містять залишків стимуляторів росту, антибіотиків та інших шкідливих для людського організму речовин. Ці речовини заборонені для застосування в органічному виробництві;
  • в продуктах відсутні хвороботворні мікроорганізми, і речовини, які викликають алергію.

У той же час органічні продукти відрізняються більш високою поживною цінністю, оскільки вони: містять більше вітамінів і поживних речовин; мають більш високі смакові якості; зберігають поживні речовини і натуральний склад при переробці; не містять залишків консервантів, різних штучних добавок; не містять похідних генетично модифікованих організмів.

Інтерес до органічного виробництва серед української громадськості пов'язаний також з політикою трейдерів, які працюють на українському аграрному ринку. Мета посередників - отримати якомога більший прибуток за рахунок реалізації сільськогосподарської продукції. Побачивши можливість продавати продукцію, вироблену відповідно до органічними стандартами, за вищими цінами на світовому ринку, вони почали ініціювати масове переведення (конверсію) сільськогосподарських підприємств на органічне виробництво.

Деякі області запровадили фінансову допомогу для органічних виробників, наприклад для компенсації витрат на сертифікацію.

За даними дослідницького інституту органічного сільського господарства (FiBL) та Міжнародної федерації органічних сільськогосподарських рухів (IFOAM), Україна посідає 11-е місце в Європі за площею органічних сільгоспугідь (www.organic.com.ua). За останні 5 років вони збільшилися на 54%. Однак за обсягом внутрішнього ринку органічних продуктів Україна займає лише 25-е місце в Європі. С

Виробництво органічної продукції є одним із важливих напрямків розвитку ринку нішових культур. На початок 2016 року площа сільськогосподарських угідь, що використовуються за органічними методами досягла 403 тис. га, що становить 1 % від загальної площі сільськогосподарських угідь України. Крім того в Україні сертифіковано 530 тис. га дикоросів. Реалізація сільськогосподарської продукції та органічних продуктів переробки на внутрішньому ринку за даними Федерації органічного руху становила 17, 5 млн. Євро, експорт становив у 2017 році 29,4 млн. євро.

Мал.1. Органічна карта України (взято з Веб-сайту Проекту Fibl “Розвиток органічного ринку в Україні“ та сертифікаційної компанії “Органік Стандарт “

Розвитку органічного виробництва в Україні сприяє Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який було  ухвалено Верховною Радою України 10 липня 2018 року, що набрав чинності, але буде введений в дію 02.08.2019 року.

Михайло Капштик
Директор Департаменту органічного виробництва і
агроекології ВГО “Національна асоціація сільськогосподарських
дорадчих служб України“, кандидат с.г. наук, доцент

Добавить комментарии:

Вас также может заинтересовать