Як отримати високий урожай органічних ягід: досвід органічних виробників

Органічне виробництво для експорту: хто основні гравці на ринку

«Polko»

Широко визнаним є досвід Славоміра Павловського (польська компанія «Polko»), який має 3 заводи по переробці ягід методом заморожування в Україні, а також по одному заводу в Польщі та Румунії. Впродовж сезону підприємства Polko експортує 7000 тонн свіжозаморожених ягід, 1000-1200 тонн у вигляді соків та засушених ягід. В піковий період збирання його підприємства приймають близько 300 тонн ягід.  Велика увага звертається не тільки на органічні стандарти – при експорті ягід дуже важливими є й дотримання виробниками стандартів BRS (ВРС) та системи HAСCP. Жартома власник каже (але це насправді так і є), що навіть за умов дотримання виробником ягід органічних стандартів, якщо на полі, де люди збирають ягоди, немає вбиральнь, продукція не може бути експортована до країн ЄС. Експортер укладає довгострокові угоди на 5-7 років з виробниками ягід на дуже вигідних умовах, включаючи привабливі ціни.

«Salex Agro»

Компанія «Salex Agro» з Чеської Республіки має завод у Волинській області. Основною продукцією, яку закуповує підприємство, є дикороси, а також культурні ягоди органічних малини, суниці, порічок. Спостерігається нестача органічної вишні. На підприємствах у Стрию та Володимир-Волинському здійснюється шокове заморожування ягідної продукції, а також сортування свіжої малини. Готова для експорту продукції постачається до генеральних складів, які знаходяться у Луцьку та Ковелі.

«Traidic Organic»

Компанія «Traidic Organic» (Нідерланди) інвестує кошти для виробництва органічної продукції, а також оплачує вартість сертифікації. Умовою інвестування є те, що компанія за рахунок наданих інвестицій отримує частку власності бізнесу. Щоб українську продукцію можна було експортувати за кордон, окрім сертифікації за органічними стандартами потрібна ще й сертифікація за стандартами BRC та GlobalGap (належна сільськогосподарська практика). Це пов’язано з тим, що інтеграція органічного виробництва до загальної системи виробництва безпечних продуктів харчування є дуже актуальною як у країнах ЄС, так і США.

«Аграна фрут»

Вирощуванням органічних ягід в Україні, а також їх закупівлеюв інших фермерів з подальшим експортом за кордон займається також австрійська компанія «Аграна фрут». Основою контракту з виробниками ягід у них є специфікація. 

Особливості ринку

Як великі, так і малі виробники солідарні в одному: дуже важливо, щоб гравці органічного ринку в Україні дотримувалися відповідних стандартів. Один скандал із порушеннями може вплинути на репутацію цілої країни.

Щодо особливостей експорту: найбільш популярні суниця садова, малина ремонтантна, порічка. Користується попитом актинідія. Ожина закуповується погано. Жимолость також не дуже затребувана.

Більш висока ціна органічних ягід пов’язана з більшими виробничими затратами і зменшенням урожайності. В останні роки спостерігаються дуже значні коливання цін на таку продукцію. І навіть досвідченим експертам непросто передбачити, якими вони будуть наступного року.  

Від чого залежить урожайність: короткі тези

Урожайність залежить від організації і технології: слід враховувати вимоги до ґрунту, відповідність різновиду ґрунту вимогам ягідної культури тощо.

  • Важливими є такі параметри ґрунту, як кислотність, вміст гумусу.
  • Для боротьби з попільницями слід використовувати трихограму.
  • Для подолання захворювань, спричинених бактеріями із роду Bacillus, слід застосовувати мідні препарати, перш за все – бордоську рідину. Проте це рекомендується лише за наявності непідвищеного вмісту міді в ґрунті.
  • Для удобрення ґрунту та рослин слід вносити гумати на основі торфу, мікроелементи. Для малини дуже ефективним є внесення компостів, виготовлених з різних органічних відходів.
  • Ягідна ферма має бути самодостатньою. Для контролю бур’янів у міжряддях дуже важливо їх вчасно скошувати. Рослинні рештки будуть корисними як органічні добрива після компостування прямо на поверхні міжрядь.
  • Застосовують технології, які називають грядками розуму: вони побудовані на використанні ручної праці.
  • Дуже важливим є проведення систематичного фітомоніторингу насаджень ягідних культур. Це враховується і в системах Гольцера, і в біодинамічному веденні господарства. 

Вирощування органічної малини

Як відомо, малина буває ранньою (літнє плодоношення) і ремонтантною (осіннє плодоношення). Для органічного вирощування краще підходять сорти ремонтантної малини.

Таблиця 1

Технологічна карта вирощування малини літньої (перше плодоношення через 1 рік, повне – через 2 роки) та ремонтантної

Технологічні операції
Малина літня

Малина ремонтантна

Посадка саджанців
Кінець травня – початок червня
Кінець травня – початок червня
Обрізка рослин, щоб висота їх не перевищувала 2 м
Протягом березня місяця
Протягом січня місяця
Боротьба з гризунами
Впродовж усього зимового періоду із січня до березня місяця
Впродовж усього зимового періоду із січня до березня місяця
Проріджування кущів до 10–12 молодих пагонів на 1 м

Друга половина травня
Контроль шкідників та хвороб
Із березня по середину липня, коли малина переходить у фазу повного плодоношення
Із березня по середину липня, коли малина переходить у фазу повного плодоношення
Повне вирізання усіх пагонів і їх видалення з плантації
Перша половина серпня
Впродовж грудня
Облаштування навісів
Початок червня

Друга половина липня
Зняття навісів
Кінець серпня

Кінець жовтня
Внесення компосту
Середина жовтня і впродовж усього листопада
Лютий
Збір ягід
Середина червня – кінець липня
Серпень – вересень


Саджанці висаджують у вигляді зелених рослин з закритою кореневою системою з нездерев’янілими пагонами. У такому разі вже через рік можна отримати перші ягоди як літньої, так і ремонтантної малини, а повне плодоношення спостерігається через 2 роки.

Система формування насаджень

Дуже важливе значення має система формування насаджень. Це може бути шпалерна система, вирощування на кілках і на сітці. Остання є найбільш простою і надійною.

При решітчастій системі (вирощування на сітці) доцільно створювати насадження з відстанню між рядами 2,5 метрів, відстань між рослинами: 0,40–0, 60 м. Ідеальними є такі насадження, коли на одному метрі сформували 12–20 пагонів, що створює умови для більш швидкого достигання ягід, які до то ж є більш крупними. При необхідності між кілками можна натягнути додатковий шпагат, щоб обв’язати пагони та укріпити решітчасту конструкцію. Рекомендовані параметри решітчастої конструкції такі: висота над поверхнею землі має становити 0,70–1,00 м, довжина: 5–8 м, ширина: 0,30–060 м (рекомендації Fibl та «Агроэкокультуры»). Рекомендації щодо створення системи насаджень на шпалерах та вирощуванням на кілках відповідних параметрів також можна знайти у вказаних рекомендаціях. Недоліком шпалерної системи є те, що прив’язування пагонів до кілків забирає багато часу. У той же час це є перевірена часом і дуже розповсюджена система.

Останнім часом все більше розповсюджується система створення плантацій малини на насипах, вкритих чорною водонепроникною плівкою. Рекомендована ширина насипу: 0,40–0,60 см, висота: 0,20–0,30 м. Це зменшує накопичення збудників хвороб, сприяє прискоренню росту на початковій стадії, збереженню вологи в ґрунті та попереджає ріст бур’янів.  Необхідно вирізати отвори для висадки посадкового матеріалу та облаштувати крапельне зрошення із поданням води до кожної рослини.

Для нормального формування квіток і потім ягід, уникнення поширення збудників хвороб потрібно при формуванні насаджень створити нормальні умови для їх провітрювання. Згідно із рекомендаціями Fibl та «Агроэкокультуры» для цього необхідно проріджувати молоді пагони до 10–14 штук на один кущ (при середній товщині пагонів), коли вони виростуть завдовжки 10 і 50 см. Якщо з’являються додаткові молоді пагони, їх слід видаляти, щоб рослина не витрачала поживні речовини на непродуктивний вегетативний ріст. Якщо у рослин того чи іншого сорту спостерігається уповільнений ріст і утворюється мало молодих пагонів, слід їх обрізати до 10 см до початку червня. Необхідно також прополювати не тільки міжряддя, але й ряди для знищення бур’янів і поліпшення надходження повітря до ґрунту і кореневої системи. Необхідно також своєчасно видаляти старі пагони, прив’язувати молоді пагони до шпалери, а поверхню доріжок (міжрядь) слід утримувати під шаром мульчі (солома, торф чи тирса) або покривати спеціальним агроволокном. У разі застосування системи формування насадженням на кілках слід прив’язувати молоді пагони вільно, і лише після опадання листя та /або їх одерев’яніння їх більш міцно прив’язують до кілків.  

Про систему захисту органічних ягідних культур розкажемо в наступних статтях

Вирощування полуниці в польових умовах в Нідерландах

Поле із сучасними сортами полуниці в умовах Вінниччини

Суниця в польових умовах при накритті агроволокном

Вирощування полуниці в горщиках у теплиці

Вирощування суниці при штучному покритті в Англії

Заморожені продукти переробки ягід, у тому числі полуниці садової

Михайло Капштик,

канд. с.-г. наук, доцент,

директор Навчально-координаційного центру с.-г. дорадчих служб 

Добавить комментарии:

Вас также может заинтересовать

Чего не могут люминометры?

Люминометр. АТФ. Чистота поверхности.

25 приборов микробиолога. Продолжение

Часть 2. Сколько нужно приборов в лаборатории, чтобы микробиологу работалось легко, просто и хорошо?

Отбор проб грунта. Пробоотборники почвы

Анализ почвы. Часть 3. Пробоотборники для почв разных составов и видов.