Молоко й молочні продукти
Продукт Показник Метод Поживні середовища
Гігієнічні критерії виробничого процесу
Молоко пастеризоване, сухе молоко, суха сироватка, морозиво, сухі суміші для дітей Enterobacteriaceae ISO 21528

Агар поживний із хлоридом натрію

Aгар жовчний із фіолетовим червоним та глюкозою (VRBG) ЕЕ-бульйон

Глюкозний агар ВСР

Агар для підрахунку на чашках Пептонно-сольовий розчинник (Maximum recovery diluent)

Сир твердий із молока після термічного оброблення, масло, вершки E. coli ISO 16649

Агар із триптоном, жовчу та глюкуронідом (TBX)

Агар Байрд–Паркера (Baird–Parker)

Сир твердий із сирого молока, а також зрілі сири, м’які сири, сухе молоко, суха сироватка Коагулазопозитивні Staphylococcus EN/ISO 6888, ДСТУ ISO 5944, ДСТУ IDF 138 EN/ISO 7932

Агар із манітолом, поліміксином та яєчним жовтком (MYP)

Кров’яний агар №2

Сухі суміші для немовлят Bacillus cereus

Безпечність харчових продуктів
Сир, масло, вершки із сирого молока, сухе молоко, суха сироватка, морозиво, сухі суміші для дітей Salmonella EN/ISO 6579, IDF 93A

Забуферена пептонна вода

Модифіковане напіврідке середовище Раппапорта–Василіадіса

Ксилозо-лізиновий агар (XLD)

Хромогенний агар для Salmonella

Хромогенний агар для

Enterobacter sakazakii

Бульйон Фрайзера

Агар Oxford

Агар PALCAM

Сухі суміші для немовлят Enterobacter sakazakii ISO / TS 22964 EN/ISO 11290

Готові до споживання харчові продукти для немовлят Listeria monocytogenes

Контроль якості харчових продуктів
Молоко, молочні продукти Дріжджі та пліснява ДСТУ ISO 6611/IDF 94 Агар Сабуро
Кисломолочні продукти Молочнокислі мікроорганізми ДСТУ ISO 15214 Агар Сабуро Агар MRS
Кисломолочні продукти, бактеріальні закваски Біфідобактерії ДСТУ IDF 149А, ISO 29981, IDF 220 TOS-пропіонатний агар із мупіроциновою добавкою
Сире молоко Кількість мікроорганізмів ДСТУ ISO 8553, Агар поживний для підрахунку на чашках (Plate Count Agar)
Кисломолочні продукти, масло вершкове, м’які розсільні сири Сторонні мікроорганізми ДСТУ ISO 13559 Агар для підрахунку на чашках без цукру
Молоко й молочні продукти Коліформи ДСТУ IDF 73A Агар жовчний фіолетово-червоний із лактозою (VRBL) Агар MRS
Йогурти Характерні мікроорганізми ДСТУ IDF 117В, ISO 7889 Агар М17