Показник активності ферменту альфа-амілази в пшениці, житі, ячмені та продуктах їх переробки (борошні).
Альфа-амілаза – фермент, який активізується в процесі проростання зерна, здійснюючи сильний вплив на крохмаль та розщеплюючи його до простіших цукрів. Хлібопекарні властивості борошна з такого зерна різко погіршуються: випічка з цього борошна виходить більш сухою, меншого розміру і швидше псується.
Чим нижче число падіння, тим вища активність ферменту альфа-амілази.
Відповідно до визнаних методів вимірювання числа падіння обладнання складається з киплячої водяної бані та системи, що вводить у баню до двох пробірок для зразків.
Пробірки для зразків поміщаються в киплячу водяну баню, крохмаль починає клейстеризуватися, розчин стає більш в’язким. Суспензія перемішується для забезпечення однорідної клейстеризації зразка. Коли фермент альфа-амілаза починає розщеплювати крохмаль, в’язкість зразка зменшується.
Кількість розщеплених крохмальних зерен пропорційна активності альфа-амілази. Чим вища активність альфа-амілази, тим нижча в’язкість суспензії і тим швидше мішалка впаде на дно.
Знаючи фізичний зміст числа падіння, за його величиною можна легко визначити якість майбутніх хлібобулочних виробів:
Пропонуємо вашій увазі систему для визначення числа падіння Dualenzymaks від Makswell, що визначає активність альфа-амілази за методом Хагберга – Пертена.
Переваги системи Dualenzymaks від Makswell:
Прилад повністю відповідає вимогам нормативних документів: ААСС 56/818, ICC 107/1, ISO/DIS 3093.
Система створена для визначення активності альфа-амілази в зразках цільного зерна й борошна відповідно до вимог ДСТУ ISO 3093:2009.
Прилад Dualenzymaks має три програми визначення числа падіння на вибір:
Алгоритм роботи приладу полягає в перемішуванні зразка за допомогою шток-мішалок спеціальної конструкції, після чого шток-мішалки відпускаються у вільне падіння, а прилад визначає час, за який зразки досягнуть дна пробірки. Прилад розроблено для одночасного вимірювання двох зразків.
Під час проведення аналізу в режимі FN вода в ємності має температуру кипіння, тому охолодження кришки ємності є важливим кроком для забезпечення точних результатів. Щоб вирішити проблему пароутворення, компанія Makswell розробила окремий блок охолодження Сoolmaks, який може розташовуватися на столі або встановлюватися позаду Dualenzymaks. Для роботи блоку охолодження потрібно 500 мл дистильованої води.
В аналізі числа падіння метод і тривалість струшування пробірок є важливими параметрами, які значно впливають на результати дослідження. Щоб забезпечити максимально точні й відтворювані результати, компанія Makswell розробила пристрій Shakemaks. Завдяки йому струшування пробірок завжди відбувається з однаковою швидкістю та протягом однакового часу.
Крім того, у разі використання струшувача Shakemaks час перемішування зразка в пробірці скорочується до 3 секунд.
Tubemaks – це зручний інструмент для очищення віскозиметричних пробірок після випробування для падіння. Він легко під’єднується до мережі водопостачання та завдяки своїй конструкції скорочує не лише час (до кількох секунд), але й витрати води, необхідної для очищення пробірок.
Дивіться відео про систему Makswell для числа падіння