Натаміцин запобігає розвитку дріжджів та плісняви у харчових продуктах і є дозволеним харчовим консервантом (Е325).
ДСТУ ISO 9233:2005 «Сир і сирні кірки. Визначення вмісту натаміцину методами спектрометричної молекулярної абсорбції і високороздільної рідинної хроматографії» (ISO 9233:1991, IDT) передбачає визначення масової частки натаміцину понад 0,5 мг/кг у сирах, сирних кірках і плавлених сирах та маси натаміцину на одиницю площі поверхні понад 0,03 мг/дм у сирних кірках.
Дозволені дозування нізину становлять 150–600 г на тонну сиру та інших плавлених сирів, і 10–150 г на тонну готової продукції для інших молочних продуктів.
Суть методу
Екстрагують метанолом відому кількість проби. Розбавляють екстракт водою з подальшим охолодженням до температури -15…-20°C для осадження більшої частини жиру, а потім фільтрують. Визначають у фільтраті (за необхідності після концентрування) вміст натаміцину або масу натаміцину на одиницю площі поверхні за допомогою високоефективної рідинної хроматографії (HPLC).
Обладнання
Рідинний хроматограф ChroZen HPLC із фотометричним детектором швидко й надійно дозволить визначити концентрацію натаміцину в продукції.
Додатково знадобляться