Крохмаль є водозв’язувальним компонентом у виробництві м’ясних продуктів. Він зв’язує вологу в процесі термооброблення м’яса, а також утримує додаткову вільну вологу з розсолу. Кількість зв’язаної вологи сильно залежить від типу крохмалю, використовуваного як основа.
Масова частка крохмалю
У харчових продуктах, що виробляються з м’ясної сировини, крохмаль використовується для зв’язування води з метою збільшення виходу й зменшення собівартості готового продукту.
Контрольним методом визначення крохмалю у м’ясних продуктах є ДСТУ ISO 5554:2005 «Продукти м’ясні. Метод визначення вмісту крохмалю (контрольний метод)». В основу методу покладено принцип індикаторного титрування надлишку сполук йоду, які з крохмалем дають кольорову реакцію.
Суть методу
Метод базується на нагріванні досліджуваної проби зі спиртовим розчином гідроксиду калію до повного розчинення складників м’яса з подальшим застосуванням декантації, промиванні залишку гарячим етанолом, фільтруванні, розчиненні в соляній кислоті та гідролізі. Утворену глюкозу визначають титриметричним методом.
Обладнання
Титрувальна бюретка Bürkle з оригінальними дозаторами Bürkle. Бюретка є універсальним приладом для лабораторних потреб, проведення аналізу в польових умовах, гальваностегії, водоочищення тощо. Точність дозування забезпечується спеціальною кнопкою, точне титрування здійснюється за допомогою мікрогвинта, а також високоточної форсунки. Градуювання відповідає класу B (точність відповідає DIN EN ISO 385).
Переваги
Можливі варіанти
Ємність бюретки, мл | Градуювання, мл | Точність, мл | Висота, см | Об’єм, л | № арт. |
5 | 0.05 | ± 0,03 | 61 | 0.5 | 9695-1005 |
10 | 0.05 | ± 0,03 | 56 | 0.5 | 9695-1010 |
15 | 0.1 | ± 0,045 | 52 | 0.5 | 9695-1015 |
25 | 0.1 | ± 0,045 | 65 | 1 | 9695-1025 |
50 | 0.1 | ± 0,075 | 92 | 1 | 9695-1050 |
Цифрова бюретка Titrette (Brand GmbH) відповідає класу точності А звичайних скляних бюреток. Просте крапельне титрування, компактність і високоточне виконання, можливість під’єднання до портативного комп’ютера – лише деякі особливості цієї бюретки. Цифрова бюретка Titrette дає змогу виконувати титрування безпосередньо з флакона навіть в обмеженому просторі й без необхідності підключення до джерела електроенергії, відповідно, титрувати можна не тільки в лабораторії, але і в польових умовах.
Прилад має дві конфігурації: стандартна і з можливістю під’єднання до ПК, коли результати титрування автоматично передаються на комп’ютер подвійним натисканням кнопки CLEAR. Це виключає помилки транскрипції для запису первинних даних і відповідає вимогам GLP. З кожним передаванням даних бюретка надає таку інформацію: титрувальний об’єм, серійний номер приладу, номінальний об’єм і значення налаштувань, а також наступну дату калібрування за графіком. Отже, усі вихідні дані збираються й виводяться на дисплей ПК. Цифрова бюретка працює з рідинами в температурному діапазоні +15…+40 ° С і густиною до 500 мм2/с.
Можливі варіанти
Об’єм | Стандартне виконання | З можливістю під’єднання до ПК |
10 мл | 4760141 | 4760241 |
25 мл | 4760151 | 4760251 |
50 мл | 4760161 | 4760261 |