Гравіметричний метод
Гравіметричний метод

Основний метод визначення жиру в усіх молочних продуктах та молоковмісних із невисоким вмістом крохмалю, згущувачів чи м’ясних компонентів (до 5%). Є контрольним методом у визначенні вмісту молочного жиру. ДСТУ ISO 1211:2002 «Молоко»; ДСТУ ISO 1737:2002 «Молоко згущене без цукру та молоко згущене з цукром»; ДСТУ ISO 7208:2002 «Молоко знежирене, сироватка та маслянка»; ДСТУ ISO 2450:2007 «Вершки»; ДСТУ ISO 1735:2005 «Сир і плавлений сир»; ДСТУ ISO 5543:2005 «Казеїни та казеїнати»; ДСТУ ISO 1854:2005 «Сир альбумінний»; ДСТУ ISO 8851-3 / IDF 191-3:2007 «Масло вершкове»; ДСТУ ISO 7328:2005 «Морозиво на молочній основі та суміші для морозива»; ДСТУ ISO 8381:2007 «Продукти дитячого харчування на основі молока». Є арбітражним методом і дозволяє провести визначення вмісту жиру в більшості молочних продуктів.

Метод Гербера (кислотний або бутирометричний метод)
Метод Гербера (кислотний або бутирометричний метод)

Це найбільш поширений метод визначення вмісту жиру в молоці й молочних продуктах. Регламентується такими нормативними документами: ДСТУ ISO 2446:2019 «Молоко. Визначення вмісту жиру»; ДСТУ ISO 11870:2007 «Молоко і молочні продукти».

Визначення фізико-хімічних показників молочних продуктів за допомогою ІЧ-аналізаторів
Визначення фізико-хімічних показників молочних продуктів за допомогою ІЧ-аналізаторів

Визначення показників молочних продуктів за допомогою аналізаторів дозволяє скоротити час дослідження та кошти на придбання необхідної реагентики (ДСТУ ISO 9622:2013 «Молоко незбиране. Визначення вмісту молочного жиру, білка та лактози. Настанова з експлуатації вимірювальних приладів для роботи в середній частині інфрачервоного спектра випромінення»).