Визначення вмісту аміаку

За рахунок лужних властивостей аміак здатний нейтралізувати частину кислот молока, і тим самим подовжити термін його зберігання. ДСТУ 7359:2013 Молоко. Метод визначення аміаку.

отримати комерційну пропозицію

Аміак природно знаходиться у молоці у вигляді солей органічних кислот (зв’язаний аміак), і у вільному стані, як один із кінцевих продуктів азотистого обміну речовин. Його вміст у свіжому молоці становить близько 0,5…0,6 мг%. Аміак у вигляді водного розчину (NH4OH) можуть додавати у молоко з метою розкислення – штучного зниження кислотності.

Методи визначення вмісту аміаку

Кількісні:

  • CDR FoodLab

Якісні:

  • Реакція із реактивом Несслера

CDR Foodlab

Прилад CDR FoodLab® поєднує в собі термостат та фотометр для проведення визначення ряду показників у молоці та молочних продуктах. Використання готових реагентів в кюветах у поєднанні з простими аналітичними методами дозволяють швидко і легко провести аналіз зразка без необхідності процедури калібрування.

Переваги:

1. Скорочення часу дослідження за рахунок:

  • Одночасного проведення аналізу декількох зразків
  • Швидкості отримання результатів – усього за кілька хвилин
  • Режиму багатозадачності – можливість визначати кілька параметрів якості паралельно, система обробляє один аналіз і одночасно запускає інший, із можливістю повернутися до першого в будь-який момент

2. Надійність

Завдяки фотометричній технології на основі сучасних світлодіодних випромінювачів із фіксованою довжиною хвиль (від ультрафіолетового до видимого спектру) вимірювальна система гарантує високу чутливість, широкий діапазон вимірювань і гарну відтворюваність результатів досліджень. Результати аналізу корелюються з еталонними методами.

3. Зручність у використанні

  • Система може використовуватися не лише в лабораторії, а й на виробництві
  • Не потребує особливої підготовки співробітників – просте у використанні програмне забезпечення підкаже користувачеві послідовність дій крок за кроком
  • Результати досліджень розраховуються, відображаються і роздруковуються автоматично

Із CDR FoodLab® Ви зможете легко і швидко визначити:

  • У молоці: L-молочну кислоту, аміак, хлориди, лужну фосфатазу, Ɛ-фруктозо-лізин (фурозін), пероксидазу (POD), лактозу і сечовину
  • У вершках: L-молочну кислоту, аміак, вільні жирні кислоти (FFA) і перекисне число
  • У йогурті: L-молочну кислоту, аміак і лактозу
  • У сирі: L-молочну кислоту, аміак, хлориди і лактозу
  • У маслі/спредах: вільні жирні кислоти (FFA) і перекисне число
  • CDR FoodLab® Touch – калібрування на всі тести.

    Технічні характеристики:

    Дисплей 5,7” TFT кольоровий РК сенсорний дисплей
    Підключення 2 USB 2.0 для перенесення бази даних виконаних тестів і оновлення програмного забезпечення 1 USB type B для технічного обслуговування і підключення до ПК 1 Ethernet (LAN)
    Внутрішнє сховище 4 ГБ внутрішньої пам’яті для зберігання виконаних тестів
    Формат бази даних CSV- та XML-файли, сумісні з усіма форматами баз даних (у т. ч. XLA, SQL)
    Модуль інкубації 37 °C, окремий блок на 16 комірок
    Кількість зразків, які можна аналізувати одночасно 16
    Принтер Вбудований принтер (ширина паперу – 80 мм)
    Габаритні розміри і вага 32 x 29,5 x 13 см (L x D x H) – 2,80 кг
    Живлення 24 В

    FoodLab Junior Milk: калібрування на 3 тести на вибір, до комплекту входять мікропіпетки для аналізу.

    Техничні характеристики:

    Дисплей 4,3'' TFT кольоровий РК сенсорний дисплей
    Підключення 1 USB type B для технічного обслуговування і підключення до ПК Bluetooth 2.1
    Внутрішнє сховище 4 ГБ внутрішньої пам’яті для зберігання виконаних тестів
    Формат бази даних CSV- та XML-файли, сумісні з усіма форматами баз даних (у т. ч. XLA, SQL)
    Модуль інкубації Вбудований у фотометричний модуль (37 °C)
    Кількість зразків, які можна аналізувати одночасно 3
    Принтер Можливе підключення зовнішнього Bluetooth-принтера
    Габаритні розміри і вага 15 x 22 x 8,3 см (L x D x H) – 0,80 кг
    Живлення 24 В або літієва батарея (опціально)

    Дивіться відео «Контроль якості молока та молочних продуктів з CDR FoodLab»:

    Реакція із реактивом Несслера

    Метод базується на змінені кольору сироватки досліджуваного молока при її взаємодії з реактивом Несслера із утворенням осаду червоно-бурого кольору. Цим методом можна виявити вміст аміаку в молоці від 6 до 9 мг%.

    Переваги:

    1. Не потребує вартісного обладнання.
    2. Метод регламентується ДСТУ.

    Особливості:

    1. Потребує попередньої пробопідготовки.
    2. Неможливо використовувати у «польових» умовах.

    Необхідне обладнання і реактиви: водяна баня, оцтова кислота 10%, реактив Несслера, піпетка.

    Вміст аміаку в молоці визначають не раніше, ніж через 2 години після закінчення доїння. Зразок молока 20 ± 2 мл нагрівають 2 – 3 хвилини на водяній бані при температурі 40…45 °С. У підігріте молоко вносять 1 мл водного розчину з об'ємною часткою оцтової кислоти 10% для осадження казеїну. Суміш залишають у спокої на 10 хвилин. Піпеткою відбирають 2 мл відстояної сироватки і переносять в пробірку. У ту ж пробірку додають 1 мл реактиву Несслера і перемішують. При позитивному результаті відбувається зміна кольору.

    Вас також може зацікавити