Колориметричний метод визначення кольору меду за шкалою Пфунда був прийнятий із метою стандартизації та відтворюваності рутинного органолептичного аналізу. Колір меду є ключовим показником для попереднього визначення сорту, якості й ознак фальсифікації.
Визначаючи органолептичні показники меду, передусім звертають увагу на зовнішні ознаки, такі як колір, прозорість, ступінь кристалізації, присутність домішок.
Колір меду варіює від прозоро-жовтого (з білої акації), до темного з відтінками жовтого, оранжевого, зеленого кольорів (гречаний, падевий). Інтенсивність забарвлення головним чином залежить від рослин, з яких зібрано нектар.
Рослинні пігменти представлені водо- й жиророзчинними речовинами. Жиророзчинні пігменти додають жовтого або зеленуватого відтінку (насамперед це похідні хлорофілу, каротину, ксантофілу). Водорозчинні речовини, які надають темного забарвлення, це антоціани й таніни. Також на колір меду впливають період у році та місце збору. До прикладу, мед зібраний навесні – на початку літа, значно світліший за пізній.
Зазвичай колір меду визначають візуально під час органолептичного аналізу, але з метою стандартизації та відтворюваності процесу було узгоджено колориметричний метод визначення за шкалою Пфунда. Серед вимог європейських імпортерів меду колір – часто один із вирішальних показників.
За шкалою Пфунда колір меду класифікують так:
Необхідне обладнання
Діапазон визначення | Від 0 до 150 мм за Пфундом |
Роздільна здатність | 1 мм за Пфундом |
Точність визначення | ± 2 мм за Пфундом при 80 за Пфундом |
Джерело світла фотоколориметра | Вольфрамова лампа |
Світлоприймач фотоколориметра | Кремнієвий фотоелемент із вузькосмуговим фільтром перешкод при 560 нм |
Екран | Рідкокристалічний (LCD) |
Джерело живлення | Акумулятор на 9 В |
Умови експлуатації | Від 0 до 50 °C (від 32 до 122 °F); максимальна відносна вологість – 95 % |
Вага | 290 г |
Розміри | 192 x 102 x 67 мм (7,6 x 4 x 2,6 дюйма) |
Комплектація | Прилад постачається з п’ятьма кюветами для зразків, акумулятором на 9 В, світлозахисним ковпачком, сертифікатом якості приладу й інструкцією з експлуатації |