Процес відбору проб молочної продукції регламентується такими нормативними документами: ДСТУ ISO 707:2002 Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання проб; ДСТУ 4834:2007 Молоко та молочні продукти. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання; ДСТУ ISO 8197:2004 Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за кількісними ознаками; ДСТУ 8553:2015 Молоко-сировина та вершки-сировина. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання. Вони визначають періодичність, рівень контролю, схеми відбору проб та обладнання для його проведення.
Для отримання репрезентативної проби молочні продукти, незалежно від їх консистенції, необхідно розмішати. У рідких це проводиться за допомогою колотівки впродовж 3–5 хв. У густих і твердих – за допомогою шпателів, ложок. Це забезпечує гомогенізацію продукту і сприяє більш точному оцінюванню.
Колотівка
Матеріал виготовлення – харчова нержавіюча сталь, завдяки чому колотівка не тільки легка у використанні, але й довговічна.
Складається з двох частин: круглого диска, на якому розміщені вісім круглих отворів, і прикріпленого перпендикулярно до центру диска руків’я. Завдяки простоті конструкції колотівки необхідний результат досягається за мінімальний час.
Компанія «Хімлаборреактив» реалізує колотівки для:
Ложка-шпатель
За рахунок універсальності має широкі межі застосування. Двостороння універсальна ложка-шпатель дає змогу перемішувати й відбирати проби різних матеріалів – порошки, пасти, рідкі продукти. Ложка-шпатель виготовлена з нержавіючої сталі та легко і швидко очищується й дезінфікується. Об’єм ложкової сторони становить 4 і 11 мл.
Пробовідбірники для рідин із нержавіючої сталі
Матеріал виготовлення – харчовий алюміній. Стійкий до корозії, можна використовувати для роботи з різними середовищами. Має тривалий експлуатаційний період.
Конструктивно – це порожниста трубка невеликого діаметру, яку повільно занурюють у ємність із молоком, не закриваючи отвір до дна. Потім пробу переносять в окрему тару для зберігання чи транспортування.
Є у двох варіантах:
Пробовідбірник «ЛіквіСамплер» (LiquiSampler), Bürkle
Пробовідбірник «ЛіквіСамплер» для рідин виготовлено з високочистого й хімічно інертного фторопласту або поліпропілену, що допомагає уникнути забруднення проби сторонніми речовинами. Використовується для відбору проб із відкритих і закритих ємностей, що мають діаметр отвору не менше ніж 32 мм.
Переваги:
Можна застосовувати для точкового відбору проби, багаторівневої проби або відбору з дна.
Матеріал | Об’єм, мл | Глибина занурення, см | |
Прозорий ПП | 150 250 |
60 100 |
|
Прозорий ПТФЕ | 150 250 500 |
60 100 200 |
Пробовідбірник «Штеххебер» (Stechheber), Bürkle
Пробовідбірник для простого відбору рідин. Вміст проби добре видно через прозорі стінки. Зверху на пробовідбірнику розміщено запірний кран, а на нижньому краї –шариковий клапан.
Переваги:
Об’єм, мл | Глибина занурення, см | Діаметр трубки, мм |
140 | 50 | 25 |
280 | 100 | 25 |
500 | 100–200 | 25 |
Мірні кружки
Мірна кружка (ківш) використовується для відбору проб молока або інших рідин із посудин і цистерн. Завдяки простій конструкції та матеріалу може легко стерилізуватися як на відкритому джерелі вогню, так і в автоклавах, що дає змогу проводити відбір без забруднень мікроорганізмами. Гладка поверхня з нержавіючої сталі забезпечує легке очищення.
Технічні характеристики
Мірні кружки (черпаки) з фторопласту, Bürkle
Усі частини, що контактують із рідинами, виготовлено з білого фторопласту, стійкого до дії будь-яких речовин (за винятком фтору). Ручка посилена металевим стержнем, який також зовні покрито фторопластом. Довжина ручки становить 60 см і може подовжуватися до 120 см за допомогою вставки. Мірна кружка на 10 мл обладнана штоком фіксованої довжини – 15,5 см.
Можливі вариіанти:
Об’єм, мл | Діаметр, мм | Висота, мм |
10 | 25 | 34 |
100 | 55 | 65 |
250 | 70 | 95 |
500 | 80 | 125 |
1000 | 105 | 155 |
Одноразова пробірка для відбору проб «ДіспоДіппер» (DispoDipper), Bürkle
Стерильна одноразова пробірка синього кольору для використання в харчовій, кормовій або фармацевтичній промисловості. На контейнер нанесено шкалу для точного відбору проби. Після забору проби контейнер можна герметизувати, що забезпечує можливість транспортування та унеможливлює ймовірність забруднення проби.
Переваги:
Можливі варіанти:
Об'єм мл | Стерильність | Діаметр, мм | Висота із кришкою, мм | Загальна довжина, мм | Штук в упаковці |
50 | - | 40 | 98 | 417 | 20 |
50 | + | 40 | 98 | 417 | 20 |
100 | - | 53 | 98 | 415 | 20 |
100 | + | 53 | 98 | 415 | 20 |
250 | - | 72 | 116 | 429 | 20 |
250 | + | 72 | 116 | 429 | 20 |
Для відбору проб сухих і твердих молочних продуктів використовують таке обладнання:
Щуп мішковий – це універсальний інструмент для відбору твердих і сипучих речовин із тканинних мішків, полімерних мішків-рукавів, біг-бегів. Щуп вводять у мішок у напрямку його середньої частини жолобком донизу, потім провертають на 180 градусів і обережно виймають. Вивантаження відібраного зразка здійснюється через отвір у задній частині пробовідбірника. Для спрощення вивантаження зразка з пробовідбірника використовують затиск для кріплення zip-пакета до задньої частини пробовідбірника, що значно спрощує множинний відбір проб і отримання змішаної проби.
Модельний ряд
Модель | D16 | D18 | D25 |
Матеріал | Нержавіюча сталь | ||
Діаметр труби, мм | 16 | 18 | 25 |
Загальна довжина, мм | 470 | 510 | 810 |
Кількість отворів для відбору | 1 | ||
Розмір отворів, мм | 115 x 10 | 115 х 14 | 115 х 19 |
Маса, кг | 0,15 | 0,2 | 0,5 |
Упаковка | Тканинний чохол, 0,05 кг |
Щуп для сиру та масла – за рахунок форми й матеріалу, з якого виготовлено пробовідбірник, щуп легко занурюється в головку твердого сиру, масляні брикети або сир на глибину до 20 см. Відбір проб проводиться класичним методом: після занурення щуп повертається на заданій глибині й витягується за рукоятку. У разі відбору вершкового масла температурою нижче ніж 10°C інструмент спочатку нагрівається в гарячій воді за температури 38–40°C. Отриманий зразок продукту перевіряється на готовність, структуру, смакові якості та інші характеристики. Вага пробовідбірника – 150 г.
Совки для відбору сухих продуктів. Під час промислового молочного перероблення значна частина продукції виробляється у вигляді порошку. Це сухі молоко та сироватка, лактоза, казеїни. Для відбору таких продуктів зручно користуватися совками. Німецька компанія Bürkle виробляє совки різних розмірів із металу та пластику (одноразові й багаторазового використання). Об’єм совків від 10 до 2500 мл.
Пробовідбірник для морозива Bürkle. Пробовідбірник призначено для відбору проб глибокозаморожених продуктів харчової промисловості, а також для відбору проб напівтвердих речовин. Міцний порожнистий бур із розташованою на його кінці коронкою з гострими зубцями швидко врізається в аналізовану речовину. З його допомогою можна проводити відбір багаторівневих (наскрізних) проб циліндричної форми. Бур встановлюється на звичайний дриль. Бурова коронка швидко й просто просувається в замороженому продукті до бажаної глибини. У такий спосіб без великих зусиль можна вирізати репрезентативну кернову пробу з усіх шарів замороженого матеріалу. Глибина пробовідбору може коливатися від 100 до 200 мм, залежно від варіанту виконання пристрою. Завдяки виштовхувачу проба легко витягається з головки бура. Бур виготовлено з нержавіючої сталі, легко стерилізується.