Бензойна й сорбінова кислоти

Бензойна кислота (Е-210) і сорбінова кислота (Е-200) є харчовими консервантами. Їх перевищення у продукті може негативно впливати на здоров’я людини.

отримати комерційну пропозицію

Бензойна (Е210) і сорбінова (Е200) кислоти та їх солі є поширеними й дозволеними в Україні консервантами. Вони не токсичні і неканцерогенні. Проте можуть викликати псевдоалергічні реакції, шкіряні подразнення й висипання. Крім того, сорбінова кислота руйнує вітамін В12, а бензойна кислота в разі перевищення добової норми призводить до дисфункції печінки.

ISO 9231 регламентує визначення вмісту бензойної та сорбінової кислот методом високоефективної рідинної хроматографії.

Суть методу

Зі слаболужного розчину продукту осадженням за Каррезом видаляють жири й білки. Після розведення отриманого розчину метанолом надосадову рідину фільтрують. Бензойну й сорбінову кислоти розділяють за допомогою високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ), вимірюючи абсорбцію за 227 нм і 250 нм.

Обладнання

Рідинний хроматограф ChroZen HPLC із фотометричним детектором дає змогу швидко й надійно визначити концентрації консервантів у продукції.

  • Повторюваність RT RSD < 0,05%
  • Повторюваність площі RSD < 0,3%
  • Активне промивання для низького переносу (< 0,003%)
  • Збільшена ємність зразків (120 зразків: флакон 2 мл)
  • Пряме й швидке введення для низького споживання зразка

Додатково знадобляться

  • • Хроматографічна колонка з нержавіючої сталі довжиною 250 мм, внутрішнім діаметром 4 мм, що містить кремнеземний адсорбент зі зворотною фазою, оброблений октадецилом (ODC) • Аналітичні ваги з точністю зважування 1 мг
  • Лабораторний рН-метр
  • Водяна баня
  • Ультразвукова баня