Бензойна кислота (Е-210) і сорбінова кислота (Е-200) є харчовими консервантами. Їх перевищення у продукті може негативно впливати на здоров’я людини.
Бензойна (Е210) і сорбінова (Е200) кислоти та їх солі є поширеними й дозволеними в Україні консервантами. Вони не токсичні і неканцерогенні. Проте можуть викликати псевдоалергічні реакції, шкіряні подразнення й висипання. Крім того, сорбінова кислота руйнує вітамін В12, а бензойна кислота в разі перевищення добової норми призводить до дисфункції печінки.
ISO 9231 регламентує визначення вмісту бензойної та сорбінової кислот методом високоефективної рідинної хроматографії.
Суть методу
Зі слаболужного розчину продукту осадженням за Каррезом видаляють жири й білки. Після розведення отриманого розчину метанолом надосадову рідину фільтрують. Бензойну й сорбінову кислоти розділяють за допомогою високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ), вимірюючи абсорбцію за 227 нм і 250 нм.
Обладнання
Рідинний хроматограф ChroZen HPLC із фотометричним детектором дає змогу швидко й надійно визначити концентрації консервантів у продукції.
Додатково знадобляться