Аналізатори цільного зерна, що використовують технологію пропускання в ближньому ІЧ-діапазоні, призначені для вимірювання декількох параметрів (вологи, білка, жиру, крохмалю і т.д.) в широкому асортименті зерна й олійного насіння. Для деяких моделей опціонально є модулі для аналізу борошна, натурної ваги і меленого соняшнику.
Класичний спосіб визначення білка в сировині та готових харчових продуктах – метод К’єльдаля, який є арбітражним методом визначення білка. Метод включає в себе кілька основних етапів: пробопідготовку, мінералізацію, дистиляцію і титрування. Щоб звести до мінімуму людський фактор, прискорити методику і підвищити її безпеку, провідні виробники розробили спеціалізовані комплекти обладнання для аналізу за методом К’єльдаля.
Для визначення кількості білка в сировині та готових харчових продуктах використовують методи К’єльдаля та Дюма. «Дюма» в останні десятиліття модифікували та автоматизували. Були розроблені автоматичні прилади для його реалізації. Зараз цей метод активно конкурує з методом К’єльдаля як з арбітражним методом визначення білка в харчових продуктах і має ряд своїх переваг.