Дана стаття присвячена системі спектрального аналізу, яка дозволяє швидко визначати велику кількість параметрів у продуктах харчування і напоях, зокрема, контролювати соняшникову, ріпакову, соєву олію, олія для смаження, тваринний жир, пальмову, оливкову олію, горіхи і багато іншого. При цьому визначаються і кислотність, і перекисне, і анізидинове числа, мила, йодне число, і загальні поліфеноли (біофеноли). Ви дізнаєтеся, як виглядає пробопідготовка, сам аналіз, а також Вашій увазі – порівняння класичного методу визначення жиру з експрес-методом за допомогою системи CDR FoodLab® і звіт авторитетної міжнародної лабораторії Campden BRI, присвячений такому порівнянню.
Дивіться також відео із записом відповідного вебінару:
CDR – це італійська компанія, головний офіс якої розташований поблизу Флоренції. Вона була заснована в 1989 році. У компанії – 3 основних відділи:
За більш ніж 30 років роботи CDR з маленької місцевої компанії перетворилася на світового постачальника експрес-систем. Продукцією компанії користуються більш ніж в 100 країнах по всьому світу. В Україні ці системи також використовуються.
Прилад може працювати з такими жировими матрицями, як соняшникова, ріпакова, соєва, пальмова і оливкова олії, тваринні жири і багато інших.
Це система аналізу, що ґрунтується на детектуванні спектрофотометром хімічної або ферментної реакції, яка дозволяє визначити велику кількість параметрів якості та безпеки продуктів харчування і напоїв.
CDR FoodLab складається з аналізатора та аналітичних комплектів:
Принцип роботи такий: в кювету додається зразок, відбувається хімічна або ферментативна реакція, спектрофотометр детектує зміну за різницею кольору і обчислює кількісне значення.
На зображенні – модель CDR FoodLab Junior (або просто Junior) і CDR FoodLab Touch.
Рис. 1. Моделі CDR FoodLab Junior та CDR FoodLab Touch
Обидві моделі мають сенсорний екран, інкубаційну частину і комірки для зчитування результатів, він же спектрофотометр. Відмінності – у кількості. Модель Junior має всього 4 комірки, вони використовуються як для інкубації, так і для зчитування результатів. Модель CDR FoodLab Touch має окрему інкубаційну частину на 16 місць, а також 4 окремі комірки для зчитування і вбудований принтер.
Також для моделі CDR FoodLab Touch встановлені калібрування на всі параметри в молочних і яєчних продуктах, маслах і овочевих пюре. Junior для масел і жирів має калібрування на такі параметри, як кислотність і перекисне число.
Ще однією відмінністю моделі Touch є режим багатозадачності. Він дозволяє запустити кілька тестів одночасно. Поки йде інкубація в одному тесті, Ви встигаєте зробити інший, не втрачаючи часу.
У жирах рослинного і тваринного походження можна контролювати такі параметри:
Зверніть увагу: модель Touch має конфігурацію на весь перелік показників, у той час як модель Junior в стандартній конфігурації має налаштування на 2 показники – кислотність і перекисне число. Модель Junior може бути налаштована на більше число параметрів і працювати від батареї, але в якості опцій.
Далі – більш докладно.
На рисунку нижче схематично представлена пробопідготовка для горіхів і насіння.
Рис. 2. Пробопідготовка для горіхів і насіння
На першому етапі використовуєте просту механічну екстракцію, просто прес, поміщаєте горіхи або насіння (жменьку приблизно) в прес і збираєте виділене масло, переносите його в центрифужну пробірку. Далі отриманий зразок необхідно центрифугувати, щоб відокремити великі частинки. І після центрифугування зразок масла можна використовувати для аналізу.
На рис. 3 схематично зображена вже пробопідготовка випічки.
Рис. 3. Пробопідготовка випічки
Перший етап – це подрібнення продукту. Для цього можна використовувати ступку, млин, блендер або просто розкришити руками. Далі необхідно взяти наважку проби і змішати її зі спеціальною екстрагуючою рідиною. Отриману кашку переносимо в пробірку і центрифугуємо. Після центрифугування виділене масло використовуємо для аналізу.
Для проведення за класичним або арбітражним методом необхідні лабораторні умови, спеціалізовані меблі, аналітичне обладнання (таке як титратори і спектрофотометри), прекурсори, реактиви, посуд і висококваліфікований персонал, який вміє працювати з потрібним аналітичним обладнанням, а для роботи з прекурсорами – ще й дозвіл має. Це дорого і довго.
Що потрібно для проведення аналізу із системою CDR FoodLab? Потрібно приміщення, до якого пред'являються більш м'які вимоги по температурі і вологості, піпет-дозатор, аналізатор і реагенти CDR FoodLab. Для роботи із цією системою не потрібно мати спеціалізовані знання.
Відео з прикладом роботи цієї системи Ви можете подивитися тут.
Крім того, що система CDR FoodLab економить Ваш час, ще й вартість аналізу нижче, ніж класичними методами.
Зверніть увагу: система CDR FoodLab призначена для швидкого контролю показників безпеки продуктів. Це не арбітражний метод, тому результати слід використовувати для свого внутрішнього контролю!
На це питання відповіла британська незалежна лабораторія Campden BRI.
Що вони зробили? Дуже просто. Взяли на аналіз 20 різних зразків масел і жирів, провели паралельні тестування арбітражним методом і з системою CDR FoodLab на такі показники, як кислотність, перекисне і анізидинове числа. Після цього провели обробку результатів, і висновок Ви бачите на слайді – похибки мінімальні.
Скачати повний звіт можна тут.
Ви можете також стандартизувати цей експрес-метод у себе на виробництві, використовуючи ту ж систему, що і незалежна лабораторія Campden BRI: простіше кажучи, Ви проведете валідацію методу.
Виробник надав нам європейський референс: серед користувачів такі відомі усім бренди, як Nestlе, Danone, Nutella, Ferrero. В Україні CDR FoodLab також використовується: у «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ» є досвід продажу цієї системи.
Якщо Ви хочете переконатися в працездатності системи CDR FoodLab, ми можемо провести демонстрацію на Вашому виробництві.
Звертайтеся до спеціалістів ХЛР: info@apk.hlr.ua, +380 (67) 218-71-98.