Система CDR FoodLab для аналізу жирів
Сіроштан Ольга – фахівець групи харчових технологій відділу експертів ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

Аналіз жирів рослинного і тваринного походження із CDR FoodLab®

Дана стаття присвячена системі спектрального аналізу, яка дозволяє швидко визначати велику кількість параметрів у продуктах харчування і напоях, зокрема, контролювати соняшникову, ріпакову, соєву олію, олія для смаження, тваринний жир, пальмову, оливкову олію, горіхи і багато іншого. При цьому визначаються і кислотність, і перекисне, і анізидинове числа, мила, йодне число, і загальні поліфеноли (біофеноли). Ви дізнаєтеся, як виглядає пробопідготовка, сам аналіз, а також Вашій увазі – порівняння класичного методу визначення жиру з експрес-методом за допомогою системи CDR FoodLab® і звіт авторитетної міжнародної лабораторії Campden BRI, присвячений такому порівнянню.

Дивіться також відео із записом відповідного вебінару:   

Про виробника

CDR – це італійська компанія, головний офіс якої розташований поблизу Флоренції. Вона була заснована в 1989 році. У компанії – 3 основних відділи:

  • Перший і найстарший відділ займається розробкою програмного забезпечення для терміналів
  • Другий виробляє експрес-системи для швидкого контролю здоров'я людини
  • І з 2001 року були випущені продукти третього відділу – а саме, системи для аналізу продуктів харчування та напоїв

За більш ніж 30 років роботи CDR з маленької місцевої компанії перетворилася на світового постачальника експрес-систем. Продукцією компанії користуються більш ніж в 100 країнах по всьому світу. В Україні ці системи також використовуються.

Що саме можна тестувати за допомогою обладнання від CDR?

  • Продукти: молоко і молочні продукти, яйця і яєчні продукти, томатні та овочеві пюре
  • Напої: вино, пиво, сидр і комбуча
  • Масла і жири

Прилад може працювати з такими жировими матрицями, як соняшникова, ріпакова, соєва, пальмова і оливкова олії, тваринні жири і багато інших.

Що представляє собою система CDR FoodLab, і з чого вона складається?

Це система аналізу, що ґрунтується на детектуванні спектрофотометром хімічної або ферментної реакції, яка дозволяє визначити велику кількість параметрів якості та безпеки продуктів харчування і напоїв.

CDR FoodLab складається з аналізатора та аналітичних комплектів:

  • Аналізатор, він же основа, включає в себе спектрофотометр і термостат. Аналізатор може бути виконаний у 2-х моделях: Touch і Junior (у чому їхня відмінність, розповімо далі). Це багатопараметрові моделі. Що це таке? Це означає, що на одному приладі можна контролювати декілька параметрів якості зразка
  • Аналітичні комплекти – це набори реагентів, які вже заповнені в кювети. Ці комплекти були повністю розроблені й виготовляються компанією CDR. Кожна серія цих реагентів має свій сертифікат

Принцип роботи такий: в кювету додається зразок, відбувається хімічна або ферментативна реакція, спектрофотометр детектує зміну за різницею кольору і обчислює кількісне значення.

Моделі CDR FoodLab Junior та CDR FoodLab Touch

На зображенні – модель CDR FoodLab Junior (або просто Junior) і CDR FoodLab Touch.

Моделі CDR FoodLab Junior і CDR FoodLab Touch

Рис. 1. Моделі CDR FoodLab Junior та CDR FoodLab Touch

Обидві моделі мають сенсорний екран, інкубаційну частину і комірки для зчитування результатів, він же спектрофотометр. Відмінності – у кількості. Модель Junior має всього 4 комірки, вони використовуються як для інкубації, так і для зчитування результатів. Модель CDR FoodLab Touch має окрему інкубаційну частину на 16 місць, а також 4 окремі комірки для зчитування і вбудований принтер.

Також для моделі CDR FoodLab Touch встановлені калібрування на всі параметри в молочних і яєчних продуктах, маслах і овочевих пюре. Junior для масел і жирів має калібрування на такі параметри, як кислотність і перекисне число.

Ще однією відмінністю моделі Touch є режим багатозадачності. Він дозволяє запустити кілька тестів одночасно. Поки йде інкубація в одному тесті, Ви встигаєте зробити інший, не втрачаючи часу.

У чому перевага використання саме такої системи?

  • На сенсорному екрані будуть відображатися підказки з методикою проведення аналізу. Всі методики виконані за принципом «крок за кроком» – для зручності користування та мінімізації помилок
  • Під час випробування необхідна комірка для зчитування буде підсвічуватися синім кольором
  • Прилад повністю налаштований на виробництві та виконує самоперевірку кожен раз при включенні
  • Реагенти розроблені та виготовляються компанією CDR. Вони повністю готові до використання. А для зручності та швидкості користування реагентика вже розлита в кювети. Для мінімізації помилки під час тесту реагенти одноразові: 1 кювета – 1 аналіз

Які показники якості та безпеки можна контролювати за допомогою системи CDR FoodLab?

У жирах рослинного і тваринного походження можна контролювати такі параметри:

  • Кислотність (або вільні жирні кислоти)
  • Перекисне і анізидинове числа
  • Мила
  • Йодне число (в пальмовій олії)
  • Загальні поліфеноли (в оливковій олії)

Зверніть увагу: модель Touch має конфігурацію на весь перелік показників, у той час як модель Junior в стандартній конфігурації має налаштування на 2 показники – кислотність і перекисне число. Модель Junior може бути налаштована на більше число параметрів і працювати від батареї, але в якості опцій.

Що можна використовувати для аналізу? Які вимоги до проби?

  • Сиру або рафіновану олію Ви можете використовувати без будь-якої пробопідготовки
  • Якщо масло або жир твердий, то його необхідно розігріти до рідкого стану, щоб можна було мікропіпеткою відібрати зразок
  • Якщо вихідний зразок твердий, такий як насіння або горіхи, то в цьому випадку потрібна невелика пробопідготовка з механічною екстракцією
  • Для випічки додатково буде потрібна екстрагуюча рідина

Далі – більш докладно.

На рисунку нижче схематично представлена ​​пробопідготовка для горіхів і насіння.

CDR FoodLab пробопідготовка для горіхів і насіння

Рис. 2. Пробопідготовка для горіхів і насіння

На першому етапі використовуєте просту механічну екстракцію, просто прес, поміщаєте горіхи або насіння (жменьку приблизно) в прес і збираєте виділене масло, переносите його в центрифужну пробірку. Далі отриманий зразок необхідно центрифугувати, щоб відокремити великі частинки. І після центрифугування зразок масла можна використовувати для аналізу.

На рис. 3 схематично зображена вже пробопідготовка випічки.

CDR FoodLab пробопідготовка випічки

Рис. 3. Пробопідготовка випічки

Перший етап – це подрібнення продукту. Для цього можна використовувати ступку, млин, блендер або просто розкришити руками. Далі необхідно взяти наважку проби і змішати її зі спеціальною екстрагуючою рідиною. Отриману кашку переносимо в пробірку і центрифугуємо. Після центрифугування виділене масло використовуємо для аналізу.

У чому перевага використання даної системи?

Для проведення за класичним або арбітражним методом необхідні лабораторні умови, спеціалізовані меблі, аналітичне обладнання (таке як титратори і спектрофотометри), прекурсори, реактиви, посуд і висококваліфікований персонал, який вміє працювати з потрібним аналітичним обладнанням, а для роботи з прекурсорами – ще й дозвіл має. Це дорого і довго.

Що потрібно для проведення аналізу із системою CDR FoodLab? Потрібно приміщення, до якого пред'являються більш м'які вимоги по температурі і вологості, піпет-дозатор, аналізатор і реагенти CDR FoodLab. Для роботи із цією системою не потрібно мати спеціалізовані знання.

Відео з прикладом роботи цієї системи Ви можете подивитися тут.

Крім того, що система CDR FoodLab економить Ваш час, ще й вартість аналізу нижче, ніж класичними методами.

Де можна застосовувати систему CDR FoodLab?

  • Наприклад, у вас виробництво, де масло і насіння виступає в якості сировини: Ви можете використовувати систему CDR FoodLab для перевірки якості цієї самої вхідної сировини.
  • Якщо у Вас виробництво випічки, CDR FoodLab допоможе Вам у контролі як сировини, так і готової продукції.
  • Якщо Ви використовуєте масло для смаження в приготуванні своєї продукції, то система CDR FoodLab допоможе Вам у контролі фритюрного масла. Ви можете точно визначити момент, коли масло необхідно замінити.

Зверніть увагу: система CDR FoodLab призначена для швидкого контролю показників безпеки продуктів. Це не арбітражний метод, тому результати слід використовувати для свого внутрішнього контролю!

Яка точність методу?

На це питання відповіла британська незалежна лабораторія Campden BRI.

Що вони зробили? Дуже просто. Взяли на аналіз 20 різних зразків масел і жирів, провели паралельні тестування арбітражним методом і з системою CDR FoodLab на такі показники, як кислотність, перекисне і анізидинове числа. Після цього провели обробку результатів, і висновок Ви бачите на слайді – похибки мінімальні.

Скачати повний звіт можна тут.

Ви можете також стандартизувати цей експрес-метод у себе на виробництві, використовуючи ту ж систему, що і незалежна лабораторія Campden BRI: простіше кажучи, Ви проведете валідацію методу.

Хто використовує дану систему?

Виробник надав нам європейський референс: серед користувачів такі відомі усім бренди, як Nestlе, Danone, Nutella, Ferrero. В Україні CDR FoodLab також використовується: у «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ» є досвід продажу цієї системи.

Підіб’ємо підсумки

  • Система CDR FoodLab дуже проста і швидка у використанні
  • Вона портативна і може бути використана на виробничій лінії
  • Це одна система для визначення великого списку параметрів
  • Впроваджуючи цю систему, Ви можете мінімізувати помилки, які вносить оператор під час класичної пробопідготовки
  • І Ви отримуєте оперативність в коригуванні виробничого процесу, що дає економію коштів і постійну якість продукту

Якщо Ви хочете переконатися в працездатності системи CDR FoodLab, ми можемо провести демонстрацію на Вашому виробництві.

Звертайтеся до спеціалістів ХЛР: info@apk.hlr.ua, +380 (67) 218-71-98.

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
34.24%
Корисно 2 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити