Увага до методів швидкого контролю гігієни стрімко зростає, особливо з огляду впровадження на підприємствах системи НАССР. У статті детально розповідається про поняття АТФ, АДФ та АМФ, на яких ґрунтуються такі методи, порівнюється їхня ефективність і описується рішення від японської компанії Kikkoman – давнього партнера ХЛР. Також можете подивитись відео із записом відповідного вебінару.
Kikkoman – японський виробник і давній партнер ХЛР: вже 7 років ми є офіційним представником цього бренду в України. У 1917 році компанія зорганізувалася як сімейний бізнес і почала з виробництва соєвого соусу Kikkoman – сьогодні Ви можете зустріти його і на полицях українських магазинів. У 1990 році цією компанією був розроблений метод АТФ-моніторингу здоров'я, а в 1993 році – перший люмінометр. Даний прилад, люмінометр К-100, працював досить тривалий час, і саме з нього почався розвиток цього ринку і методу.
Усі ці прилади є конкурентними на ринку – як технічно, так і за ціновою політикою.
Щоб розібратися в методі й заглибитися в деталі, Вам будуть корисні статті на нашому інформаційному ресурсі apk.hlr.ua: «Нова технологія для безпеки харчових продуктів – швидкий санітарний контроль» |
У лівій частині малюнку Ви можете бачити оранжеві сваби. Вони визначають аденозинтрифосфат (АТФ) і аденозинмонофосфат (АМФ). А відрізняються тим, що одні підходять для поверхні, інші – для рідини. Сваби для рідини мають гребінку.
Зелені сваби крім аденозинтрифосфату, аденозинмонофосфату визначають ще й аденозиндифосфат (АДФ). У цілому між собою вони ідентичні оранжевим за своєю формою і будовою.
Усі ці сваби підходять до будь-яких приладів. Зелені, як і оранжеві, також працюють і з поверхнею, і з рідиною.
Окрема номенклатура – зонд до свабів. Він представляє собою трос, на кінці якого знаходиться тампон або сваб. Зонди бувають різного діаметру і різної довжини. Їх основне завдання – дістатися до тих місць, куди не можна дістатися звичайним свабом. Наприклад, у трубу або ж важкодоступне місце із звивистими поворотами.
Перше, що варто відзначити, – це те, що Kikkoman є єдиним виробником, який здатний виявляти АТФ, АДФ і АМФ одночасно. Це можливо завдяки запатентованій технології, яка притаманна тільки Kikkoman. При взаємодії АТФ, АДФ і АМФ із реагентами, які знаходяться у свабі, виділяється світіння. Його і виявляє прилад люмітестер від Kikkoman – і переводить в світлові одиниці, або ж RLU.
АТФ – це перш за все джерело енергії будь-яких живих організмів, в тому числі бактерій і грибів. Оскільки всі напої або їжа були колись живими, вони містять в собі АТФ. А якщо на поверхні наявний будь-який АТФ – значить, там є як безпосередньо самі мікроорганізми, так і сприятливе середовище для їхнього розвитку.
АДФ і АМФ – це продукт деградації АТФ. Звідки він береться? АДФ і АМФ можуть з'являтися на поверхні в результаті впливу на харчові залишки будь-якої термічної обробки. Це може бути вогонь, пар, сухожарова шафа або інше. Таким чином АТФ переходить в стан АДФ і АМФ. Ось чому важливо виявляти не тільки АТФ, а й інші харчові залишки, які піддалися якому-небудь впливу.
Ми вже знаємо, що активні живі мікроорганізми в більшості випадків містять АТФ. А звідки ж беруться АДФ і АМФ в цих мікроорганізмах? Давайте розглянемо дезінфекцію.
Якщо ми застосовуємо дезінфекцію, і дезінфектанти потрапляють на мікроорганізми – в разі успіху їх оболонка буде зруйнована і самі мікроорганізми припинять свою життєдіяльність. Але від них залишаться залишки, які й будуть містити якусь кількість АДФ і АМФ. Це один випадок.
Інший варіант розвитку подій – коли вплив дезінфектанту був не надто ефективним. Це може статися в результаті недостатньої концентрації, або якщо самі мікроорганізми знаходяться у важкодоступному місці, куди дезінфектант проникає погано. У такому випадку за часткового впливу на мікроорганізми такого дезінфектанту вони можуть вижити. Їхня життєдіяльність буде ускладнена, і вони не зможуть швидко відновлювати її й мати у своєму складі АТФ. За такої ситуації вони будуть більше складатися з АДФ і можливо навіть АМФ – це залежить від того, наскільки ефективно із ними працює дезінфектант.
Мікроорганізми також можуть перебувати під харчовою плівкою, яка досить часто утворюється на обладнанні в результаті неправильної дезінфекції. Це можливо навіть якщо буде використовуватися вода для промивання недостатньою температури. Так ось, якщо ми недостатньо ефективно проводимо дезінфекцію і не знаходимо АТФ, це не говорить про те, що на поверхні немає мікроорганізмів. Це говорить про те, що вони можуть знаходитися в стані АДФ і АМФ. І навіть якщо ці мікроорганізми ефективно знищили під впливом дезінфектанту, дуже важливо промивати поверхню – для того щоб не лишилося їхніх залишків – сприятливого середовища для розвитку тих мікроорганізмів, які можуть потрапити після дезінфекції, або ж які могли залишитися непоміченими під час дезінфекції. Тож варто дуже уважно підходити ще й до аналізу води.
Якщо застосовуємо чисту воду, спочатку необсіменену бактеріями, то ефективність дезінфекції буде набагато вищою, ніж якщо використовуватимемо воду, яка вже у своєму складі міститиме якусь кількість мікроорганізмів. Чим більше мікроорганізмів, тим вищим бакобсіменіння буде після змивання дезінфектанту.
Відсутність АТФ, АДФ і АМФ = ефективна дезінфекція!
|
Дуже важливо контролювати персонал час від часу, так би мовити, щоб тримати його в тонусі: адже часто навіть за наявності хорошої чистої води і гарної системи дезінфекції, дотримання методики, якщо в персоналу руки обсіменені, відбувається контамінація.
Чисті руки персоналу, гарна вода, хороша методика – і ніколи не буде проблем із виробництвом!
|
Якщо підбити підсумок, можна сказати, що вдалою дезінфекцією (або вдалим контролем чистоти поверхні) є контроль не тільки активних мікроорганізмів, але і мікроорганізмів, що знаходяться в стані анабіозу або на межі життя і смерті після впливу дезінфектанту, і які в собі містять більшу частину АТФ і АМФ. Але також дуже важливо контролювати наявність харчових залишків, які так чи інакше можуть залишатися в стані АТФ, АДФ і АМФ залежно від того, була термічна обробка чи ні.
Слід зауважити, що навіть незначний вплив окропом або паром на сировину, яка знаходиться на поверхні, може спричинити частковий перехід в стан АДФ і АМФ. Тому завданням люмітестера в першу чергу є виявлення на поверхні не тільки активних живих бактерій і пасивних, але і джерел їжі, завдяки яким дані мікроорганізми можуть дуже швидко розвиватися.
Знайомий для більшості Наказ №548 (пункт «Дії у випадку незадовільних результатів») говорить, що в разі незадовільних результатів контролю гігієни необхідне «Удосконалення гігієни виробництва та відбору сировини».
Метод показує цифрове значення світлових одиниць, або ж RLU. Як зрозуміти, яка це кількість колонієутворюючих одиниць? Для цього є кореляція. Вона ґрунтується на порівнянні класичного методу й методу люмінесценції, або ж роботи з люмінометром.
Зазвичай спеціалісти лабораторій, які купують дані люмінометри перший раз, роблять так:
У лівій частині рисунку Ви бачите різні матриці, із якими можна працювати. Для прикладу: якщо на поверхні залишаються сліди сосиски, то в ній найбільше переважає АДФ і АМФ, ніж АТФ.
Фіолетові смужки на діаграмі – це аналіз свабів А3, які виявляють АДФ, АМФ і АТФ. Наприклад, дуже поширене – це сир. Він найбільше в собі містить АДФ і АМФ в цілому, більше, ніж АТФ. Тому при підборі люмінометра варто зважати на те, що Ви бажаєте виявляти саме будь-які залишки на поверхні, а не тільки лише ті, які знаходяться в сирому стані, – тоді Вам більше підходить метод, який виявляє АТФ, АДФ і АМФ.
Про те, як домогтися ефективного результату в дезінфекції. На правій діаграмі Ви можете бачити кілька ліній: зелена – це виявлення АТФ, АДФ і АМФ, червона – це метод тільки АТФ. Як бачите, домогтися ефективності дезінфекції з приладом Kikkoman складніше – бо він помічає всі харчові залишки і мікроорганізми, які можуть бути на поверхні. Зате, коли Ви вже побудували для себе метод дезінфекції й домоглися гарних результатів, то, що називається, живете спокійніше, тому що у Вас менше ризиків і Ви точно знаєте, що на поверхні нічого не лишилося.
Про те, як інтерпретувати результат, читайте на сайті apk.hlr.ua в статті «Чого не можуть люмінометри?»
Smart – більш просунутий пристрій:
Жовтим на рисунку нижче позначені області, де вже є користувачі цього методу і цього бренду в Україні. Як бачите, референс досить великий: клієнти оцінили конкурентну пропозицію, якість, ціну приладу й ефективність методу.
Що може прилад?
Чого не може прилад?
Прилад буде дуже сильно фонити, і ми не зрозуміємо, що саме там бачимо: бактерії або ж харчові залишки, тому що концентрація їжі дуже висока.
Чого потребує прилад?
Час від часу прилад варто діагностувати – це потрібно робити на вимогу НАССР з необхідністю отримання акту про діагностику. Ви швидко можете зробити це у сервісному центрі «ХІМЛАБОРРЕАКТИВу». А от ремонт Вам не знадобиться – прилад взагалі не ламається.
Існує три види дезінфікуючих засобів: кислотні, лужні й на основі спирту.
Якщо використовуємо кислотні або лужні, дуже важливо зрозуміти, що після дезінфекції ми добре змили залишки дезінфікуючих засобів: вони можуть пригнічувати реагент в самому пристрої – свабі, і ми отримаємо помилково негативні результати. Тому для контролю залишку кислотного та лужного стану поверхні час від часу доцільно використовувати індикаторні смужки.
Після перевірки вмісту кислотного або лужного середовища на поверхні, коли впевнилися, що вона чиста від цих інгібіторів, – можете використовувати безпосередньо сам прилад. І отримаєте точний результат!
|
Якщо використовуєте мийний засіб на основі спирту, то спочатку також доцільно промивати поверхню: для того щоб зрозуміти, що залишилося на ній, а що ні. Адже якщо використовувати люмітестер відразу після застосування спиртовмісного дезінфектанту і не змивати з поверхні, то побачимо можливо навіть більші значення: через те, що кількість АДФ і АМФ, що виділятиметься з мікроорганізмів, буде більшою, харчові залишки, які були, також будуть виділяти свої АТФ, АДФ і АМФ, і фон збільшиться. Тому дуже важливо після мийних засобів на основі спирту все-таки промивати поверхню, щоб бачити реальну картину. Можливо після дезінфектанту і не залишиться жодного мікроорганізму, але висока кількість, грубо кажучи, їжі для мікроорганізмів сприятиме активному розмноженню після того, як туди потрапить хоча б один мікроорганізм. Використовуйте воду!
Користувачі люмітестерів часто цікавляться також свабами і будь-якими швидкими методами для ідентифікації Escherichia coli, Coliform, Listeria й Salmonella. Ми маємо рішення такої задачі – окремі сваби, які працюють без приладу, від виробника з Англії.
Як працювати з Compact Dry? Тут все дуже просто. Ви робите пробопідготовку самого зразка чи берете змив. Після цього ставите зразок на підкладку. Далі інкубуєте і зчитуєте результат.
Також Compact Dry Ви можете використовувати для методу мембранної фільтрації. Щоб було простіше брати змив із поверхні, для цього методу передбачені окремі сваби з 1 мл буферу.
Якщо у Вас виникли запитання, звертайтеся до спеціалістів ХЛР: info@apk.hlr.ua, +380 (67) 218-71-98.