Базується на визначенні масової частки сухих речовин ареометром-цукроміром. Цей метод є найбільш бюджетним і особливо добре показує себе в застосуванні з напоями, які містять переважно цукор.
Визначення сухих речовин ареометричним методом виконується згідно з ДСТУ 4855:2007 «Продукція безалкогольної промисловості. Методи визначення сухих речовин».
Суть методу: після проведення в пробі повної інверсії з попереднім видаленням діоксиду вуглецю в газованих напоях визначають масову частку сухих речовин за допомогою ареометрів-цукромірів.
Необхідне обладнання для визначення
Ареометр для цукру з термометром
Прилад використовують для швидкого й точного визначення показника концентрації сухих речовин у цукромісткій безалкогольній продукції за масовою часткою цукру. Ареометр має вигляд скляного поплавка, шкала якого проградуйована у відсотках. Показники зчитують за нижнім меніском по точці шкали, що знаходиться на рівні поверхні рідини.
Тип ареометра для цукру (з термометром) |
Діапазон вимірювання об’ємної частки, % |
Ціна поділки шкали, % |
Діапазон вимірювання температури, °С |
Ціна поділок шкали термометра, °С |
Довжина, мм |
АСТ-1 0-8 |
0–8 |
0,05 |
Від 0 до +40 |
1,0 |
450 |
АСТ-1 8-16 |
8–16 |