Визначати вміст сечовини в молоці можна за допомогою аналізаторів молока. Насамперед така можливість реалізована в аналізаторах, які працюють в інфрачервоній частині спектру.
CDR FoodLab – система аналітичних тестів для визначення показників якості і безпечності молока і молочних продуктів. Має високу кореляцію із арбітражними методами.
ГОСТ Р 55282-2012 Молоко сырое. Колориметрический метод определения содержания мочевины – в Україні не регламентується. Проте це метод, який тривалий час використовувався на підприємствах молочної галузі України для контролю вмісту сечовини.
За допомогою тест-смужок проводять швидке визначення показників як в умовах лабораторії, так і у «польових» умовах. Завдяки цьому тест-смужки є незамінним інструментом на молокоприймальних пунктах.