Цей метод дослідження сухих речовин полягає у визначенні маси залишку після висушування рідини. Так визначається загальний вміст сухих речовин, оскільки можна отримати кількісні дані про концентрацію органічних та неорганічних компонентів, що містяться в соках.
Заснований на вимірюванні коефіцієнта заломлення. Цей метод є найшвидшим та універсальним для визначення сухих речовин у напоях.
Ґрунтується на вимірюванні відносної щільності випробувальної рідини за допомогою пікнометра та визначенні масової частки сухих речовин за допомогою відповідних таблиць. Метод є арбітражним під час вимірювання сухих речовин у безалкогольній продукції.
Базується на визначенні масової частки сухих речовин ареометром-цукроміром. Цей метод є найбільш бюджетним і особливо добре показує себе в застосуванні з напоями, які містять переважно цукор.