Олеїнова кислота є однією з найпоширеніших жирних кислот, що входять до складу харчових жирів, у зв'язку з чим грає велику роль в харчуванні людини. Жири з підвищеним вмістом олеїнової кислоти відрізняються підвищеною засвоюваністю.
Високоолеїнова олія має високу стійкість до окислення, тому товарне насіння високоолеїнового соняшнику довше зберігається, не окислюючись, також завдяки цій особливості високоолеїнова олія витримує більшу кількість циклів смаження, при якій виділяється набагато менше так званих трансжирів, які можуть провокувати онкологічні процеси.
Суть методу полягає у визначенні на рефрактометрі масової частки олеїнової кислоти за показником заломлення олії, виділеної пресуванням із насіння соняшнику. Масова частка С-фосфоліпідів у насінні повинна бути не більше 0,4% і С-неомильних не більше 0,3%, показник заломлення олії – не більше 1,4717 і не менше 1,4697.
Згідно з чинним ДСТУ 9082:2021 Соняшник. Метод визначення масової частки олеїнової кислоти за показником заломлення олії до технічного обладнання висуваються такі вимоги:
Відповідно до згаданих вище вимог на ринку існують декілька типів рефрактометрів, що їм відповідають. Зокрема – Аббе-рефрактометри та цифрові лабораторні рефрактометри.
Шкали | Коефіцієнт заломлення nD, % Brix, вміст олеїнової кислоти*, користувацькі шкали |
Діапазон | 1.3200–1.7200nD, 0–100% Brix |
Роздільна здатність | 0.0001 nD, 0.01% Brix, 0.01 °C |
Точність | ±0.0001 nD, ±0.05% Brix |
Термостатування | 10–65 °C |
Додатково | Підключення до ПК, підключення до принтеру |
Температурний контроль | Вбудований Пельтьє термостат |
Можлива метрологія | Оцінка відповідності |
* – – налаштування користувацької шкали «Олеїнова кислота» сервісним спеціалістом.
Шкали | Коефіцієнт заломлення nD, % Brix |
Діапазон | 1.3000–1.7000nD, 0–95% Brix |
Роздільна здатність | 0.0002 nD, 0.1% Brix |
Точність | ±0.0002 nD, ±0.1% Brix |
Термостатування | Відсутнє |
Додатково | Цифровий термометр в комплекті |
Температурний контроль | Можливість доукомплектації рідинним термостатом |
Можлива метрологія | Калібрування |
Лабораторний рефрактометр Аббе являє собою настільний прилад для високоточного вимірювання показника заломлення. Оснащений вбудованим термометром, має можливість підключення до водопроводу, що допоможе підтримувати сталу температуру рідини. Комплектується футляром для транспортування, термометром 0…50 °C, калібрувальною пластиною з 0,5 мл калібрувальної рідини й регулювальним інструментом.
Діапазон вимірювання | Показник заломлення (nD) 1,3–1,7, 0–95 % Brix |
Точність вимірювання | nD ± 0,0002, ± 0,01 % Briх |
Маркування шкали | 0,0002 nD, 0,5 % Brix |
Інтервал вимірювання | 0…50 °С |
ВАЖЛИВО!!! Рефрактометри Аббе повинні мати можливість підключення рідинного термостату для термостатування призми рефрактометра під час вимірювання зі згаданою точністю. У цифрових лабораторних рефрактометрах термостатування призми під час вимірювання здійснюється вбудованою системою, такі рефрактометри для виконання вказаної задачі НЕ потребують доукомплектування рідинним термостатом.
Враховуючи всі характеристики обох типів рефрактометрів, для визначення вмісту олеїнової кислоти в олії лабораторний цифровий рефрактометр має ряд переваг порівняно з Аббе, зокрема:
Згідно з вимогами ГОСТу для визначення вмісту олеїнової кислоти НЕ ПІДХОДЯТЬ рефрактометри з такими характеристиками:
Діапазон температури | 8–40 °C |
Точність встановлення температури | ±0.2 °C |
Потужність охолодження/нагрівання | 15/30 Вт |
Насос | 20 л/год. |
Тип елементів контролю температури | Пельтьє |
Об’єм рідини | 200 мл |
Тип контролю | Аналогові клавіші |
Діапазон температури | 5–80 °C |
Точність встановлення температури | ±0.1 °C |
Потужність охолодження/нагрівання | 40/120 Вт |
Насос | 60 л/час |
Тип елементів контролю температури | Пельтьє |
Об’єм рідини | 250 мл |
Тип контролю | Сенсорний дисплей |