Визначення крупності борошна

Крупність помелу характеризує міру подрібнення зерна й позначається на технологічних властивостях борошна. Дуже крупне борошно погано поглинає вологу – не лише тісто, але і хліб виходять поганими. Занадто дрібне – не дає потрібного об’єму, хліб з нього швидко черствішає.

Високосортне борошно зазвичай має більш однорідний гранулометричний склад (складається з більш однорідних за розміром і формою частинок), ніж низькосортне. Наприклад, переважний розмір частинок борошна вищого гатунку становить 30–40 мкм, для цільнозернового борошна цей показник має ширший діапазон – 30–670 мкм. Неоднорідність розмірів частинок призводить до зниження хлібопекарських переваг борошна.

Крупність помелу пов’язана з хлібопекарськими властивостями борошна – швидкістю його набухання, водопоглинальною здатністю тощо. Вона є характерною для кожного сорту борошна. Визначається через просіювання борошна на ситах певного розміру. Нормується величиною сходу з верхнього сита (%, не більше) і проходу через нижнє сито (%, не менше). Вищі сорти борошна мають дрібніші частинки, ніж більш низькі сорти. Крупні частинки повільно набухають, стримується інтенсивність ферментативних процесів у тісті. Борошно з дуже дрібними частинками утворює тісто з низькими фізичними властивостями, що негативно впливає на якість виробів.

Лабораторні методи визначення крупності пшеничного борошна припускають наявність лабораторного розсівання, набору різних сит, технічних вагів, а також чашок і совочків для зважування продукту.

Основне обладнання

Лабораторний розсів

Розсівання лабораторний урл 3

За допомогою розсіву РЛУ-3 можна визначити якість помелу борошна, зараженість сировини комахами й коморними шкідниками в явній формі, сміттєві та зернові домішки, а також фракційний склад зерна, що теж нерідко визначає вартість кожної партії продукції. Прилад відрізняється низьким рівнем шуму, а також має систему захисту від пилу й повітря, що виходить від самого пристрою.

Розсів РЛУ-3 використовується в лабораторіях елеваторів, хлібоприймальних і зернопереробних підприємств, на хлібозаводах, у кондитерській, харчовій, комбікормовій і тютюновій промисловості, у сільському господарстві, фармакології та хімічній промисловості.

Прилад складається з: корпусу, робочого столу з пристроєм для встановлення і кріплення сит, механізму приводу робочого столу, панелі управління на торцевій стінці корпусу розсівання.

Конструкція опор, розташованих на робочому столі, передбачає встановлення одного або трьох комплектів сит діаметром обичайки 200 мм, що включає три сита, піддон і кришку, або одного комплекту сит діаметром обичайки 300 мм.

Удосконалене кріплення сит у розсіві РЛУ-3 дозволяє швидше й простіше робити заміну сит, на відміну від аналогічних лабораторних розсівів.

Розсів значно полегшує проведення лабораторних досліджень. Його доцільно застосовувати для великої кількості аналізів зерна, особливо в період заготівельної компанії.

Технічні характеристики:

Модель РЛУ-3 універсальний
Частота коливань, 1/хв. 120/200±10%
Амплітуда коливань, мм 25
Споживана потужність, Вт 15

Сита лабораторні

Cита лабораторні

Комплект сит СЛ-200 для борошна застосовується для гранулометричного оцінювання якості борошна (крупності, сортової приналежності, білизни й зараженості).

Комплект сит СЛ-200 для борошна складається з:

  • десяти сит СЛ-200 з поліамідною сіткою №23-21Пч-150; №25-22,7Пч-150; №27-27па-120; № 35-33/36Па; №38-41/43Па; № 43-49/52Па; 12,5Пч-240; 14Пч-240-240; 17,5Пч-180-190; 27Па-120-260;
  • двох сит СЛ-200 з металевою сіткою (комірки 0,45; 0,67);
  • денця і кришки.

Технічні характеристики комплекту сит СЛ-200 для борошна

Лабораторні сита СЛ-200 в комплекті являють собою плоску робочу поверхню з отворами певних форм і розмірів, яка укладена в обичайку, що виконує роль опорної конструкції сита. Робоча поверхня сит лабораторних у комплекті виготовлена з різних типів сіткових полотен (іржостійка та поліамідна ситотканина). Обичайка може виконуватися з оцинкованого металу або іржостійкої сталі діаметром 200 мм і висотою 50 мм.

Допоміжні інструменти та обладнання

Совочки лабораторні

Совочки лабораторні

Призначені для відбору проб і необхідні в більшості аналізів, що проводяться за ГОСТами, для визначення якості й стану борошна, крупи і зерна.

Основне призначення:

  • Совочок №1 – для визначення засміченості зерна
  • Совочок №2 – для висипання наважок розмеленого зерна (борошна) в бюкси
  • Совочок №3 – для заповнення склянки вологоміра

Чашечки лабораторні

Чашечки лабораторні

Призначені для тимчасового розміщення та зважування проб і наважок. Застосовуються в більшості аналізів, що проводяться за ГОСТами, для визначення якості борошна, крупи, зерна.

Основне призначення:

  • Чашечка №1 – для визначення засміченості зерна (V = 50 см3)
  • Чашечка №2 – для просушування проб зерна (V = 120 см3)
  • Чашечка №3 – для просушування проб зерна (V = 280 см3)