Суть методу полягає у мінералізації білка молока до аміаку з наступним його зв’язуванням розчином борної кислоти. Вміст азоту розраховують шляхом титруванням отриманого розчину кислотою із відомою концентрацією. В подальшому масову частку білка в молоці визначають через перерахунок кількості визначеного азоту на коефіцієнт його вмісту в молекулі білку.
Переваги методу:
Класичний процес визначення вмісту азоту в досліджуваному зразку розділяють на декілька етапів:
Автоматизована система для визначення білка методом К’єльдаля
Оскільки метод К’єльдаля – один із найбільш розповсюджених методів визначення білка в харчових продуктах, підходів до його реалізації існує велика кількість: від ручного аналізу із застосуванням скляного приладу до використання повністю автоматизованих систем, які дозволяють прискорити проведення аналізу за рахунок одночасного дослідження ряду зразків та об’єднання ряду етапів у одному приладі.
Це прилад, який дозволяє провести процес озолення досліджуваної проби шляхом її кип’ятіння у концентрованій сірчаній кислоті. Залежно від обсягів щоденних досліджень необхідно підбирати мінералізатор на відповідну кількість зразків. Ми можемо запропонувати широкий модельний ряд мінералізаторів від напівавтоматичних 6-позиційних до автоматичних 20-позиційних установок.
Мінералізатори напівавтоматичні
Мінералізатори автоматичні
Переваги мінералізаторів від VELP SCIENTIFICA:
Технічні характеристики мінералізаторів (дигесторів) від VELP SCIENTIFICA:
Характеристики | Напівавтоматичні мінералізатори серії DK | Автоматичні мінералізатори серії DKL |
Конструкційний матеріал | Нержавіюча сталь з хімічно стійким покриттям | |
Кількість зразків | DK 6: 6 шт. x 250 мл DK 8: 8 шт. x 250 мл DK 20: 20 шт. x 250 мл |
DKL 8: 8 шт. x 250 мл DKL 12: 12 шт. x 250/400 мл DKL 20: 20 шт. x 250 мл |
Установка температури | Цифрове зчитування при °C або °F | Цифрове зчитування при °C або °F, або K |
Діапазон температури | До 450 °C | |
Зворотній відлік | Цифрове зчитування | |
Мови | UK, I, E, F, D, T | UK, I, E, F, RUS, CN + додаткові |
Інтерфейс | RS232 | USB |
Потужність | DK 6: 1000 Вт DK 8: 1150 Вт DK 20: 2300 Вт |
DKL 8: 1150 Вт DKL 12: 1500 Вт DKL 20: 2300 Вт |
Габарити (ШxВxГ) (включаючи систему підйому/опори) |
DK 6: 350x220x130 мм DK 8: 420x230x130 мм DK 20: 330x140x510 мм |
DKL 8: 210x690x540 мм DKL 12: 266x690x540 мм DKL 20: 322x690x584 мм |
Вага (включаючи систему підйому/опори) | DK 6: 9 кг DK 8: 11 кг DK 20: 18 кг |
DKL 8: 19.7 кг DKL 12: 23.3 кг DKL 20: 30.8 кг |
Програми | 20 можуть налаштовуватися користувачем | 54 програми (30 стандартних + 24, що можуть налаштовуватися користувачем) |
Встановлювані кроки температури | До 4-х в одній програмі | |
Діапазон часу розщеплення | Від 1 до 999 хв | |
Крок шкали | 1 хвилина | |
Стабільність температури нагрівального блоку | ± 0.5 °C | |
Захист від перегріву | Термостат | |
Пошкодження датчика температури | Автоматичне виявлення і тривожний сигнал | |
Рух ліфта | – | Автоматично |
Для зниження негативного впливу та нейтралізації парів, що утворюються в процесі озолення, дігестори серії DK і DKL рекомендується комплектувати скрубером з вбудованим насосом KS 1000, що видаляє шкідливі гази та нейтралізує їх.
Мінералізатор зі скрубером та насосом
VELP Scientifica має також широкий модельний ряд апаратів серії UDK для перегонки з парою. Пропонується 5 видів дистиляторів: від ручного до повністю автоматичного, які дозволять вирішити різні завдання лабораторії.
Дистилятори парові
Системи дистиляції та титрування
Переваги дистиляторів від VELP SCIENTIFICA:
Технічні характеристики дистиляторів від VELP SCIENTIFICA:
UDK 129 | UDK 139 | UDK 149 | UDK 159 | UDK 169 | |
Час аналізу | 5 хв (для 100 мл) | 4 хв (для 100 мл) | 3 хв (для 100 мл) | Від 4 хв (включно з титруванням) | Від 4 хв (включно з титруванням) |
Відтворюваність (відносне стандартне відхилення) | ≤ 1% | ||||
Ступінь вилучення | ≥ 99.5% | ||||
Межа виявлення | ≥ 0.1 мг N | ||||
Автоматичне додавання лугу | Так | ||||
Автоматичне доливання води | Так | Так | Так | Так | |
Автоматичне додавання борної кислоти | Так | Так | Так | ||
Вибір часу перегонки | Так | Так | Так | Немає необхідності | Немає необхідності |
Злив відходів дистиляції | Так | Так | Так | Так | |
Регулювання подачі пари (10–100%) | Так | Так | Так | Так | |
Час затримки (тільки для аналізів за методом Деварда) | Так | ||||
Послідовність дистиляції | Так | Так | Так | ||
Обмежене споживання води | Да | ||||
Дисплей | РК | 3.5” сенсорний екран | 3.5” сенсорний екран | 6” сенсорний екран | 6” сенсорний екран |
Кількість програм | 1 | 10 | 20 | 55 | 55 |
Вибір мови | Так | Так | Так | Так | |
Архівування | Так | Так | Так | ||
Пароль для користувача | Так | Так | Так | ||
Злив відходів титрування | Так | Так | Так | ||
Автоматичне промивання титратора | Так | Так | Так | ||
Мишка | Так | Так | Так | Так | |
Принтер | Так | Так | Так | Так | |
ПК (для зберігання даних) | Так | Так | Так | ||
Флеш-накопичувач (для передачі даних) | Так | Так | Так | ||
Роз'єм для підключення ваг | Так | Так | |||
Автосамплер | Так | ||||
Загальні габарити в мм (ШxВxД) | 385x780x416 | ||||
Загальна вага, кг | 24 | 26 | 27 | 31 | 31 |
Джерело живлення | 230 В / 115 В | 230 В | 230 В | 230 В | 230 В |
Потужність | 2100 Вт / 1700 Вт | 2100 Вт | 2100 Вт | 2200 Вт | 2200 Вт |
Реалізація останнього етапу методу К’єльдаля – кількісного визначення вмісту азоту проводиться шляхом проведення титрування отриманого дистиляту. Його можна провести одним із нижче перерахованих способів:
Окрім вище перерахованих приладів для проведення визначення масової частки білка методом К’єльдаля Вам знадобиться додаткове обладнання:
А також такі реактиви:
Дивіться відео «Дюма чи К’єльдаль: як визначати білок у харчових продуктах (на прикладі систем Velp Scientifica)»