Засміченість, зараженість шкідниками
Засміченість зерна

Крім зерна основної культури в зібраному врожаї можуть міститися шкідники, малоцінні й небезпечні для здоров'я людини домішки – пісок, частини стебел, листя і стрижнів колоса, ості та плівки, насіння бур'янів, хворі та щуплі зерна, інші злаки, що потрапляють в нього при збиранні.
Засміченість, зараженість і вирівняність зерна зазвичай оцінюються за допомогою розсівів – систем сит із різним розміром отворів, які здійснюють поступальні, обертальні, коливальні та струшувальні рухи.

Натура
Визначення натури зерна

Натура зерна – це вага певного обсягу зерна. Її також називають об’ємною вагою зерна.
Різні домішки, які зазвичай легше зерна, погіршують якість і знижують натуру зерна. Підвищена вологість також знижує натуру.
Чим вища натура, тим кращі сумарні показники якості зерна, і навпаки.
Натура побічно характеризує виповненість зерна.

Склоподібність
Склоподібність зерна як показник якості

Певна консистенція зерна, що визначається при зламі або розрізі зерна. Склоподібність зерна вказує на відносно високий вміст білка, клейковини й гарні хлібопекарські якості в ньому, а мучнистість, навпаки, – на низький відсоток білка й переважання крохмалю. Борошно з такого зерна краще використовувати для хлібопечення шляхом додавання до іншої багатшої білками пшениці.
Цей показник має велике значення на світовому хлібному ринку.

Вологість
Вологість зерна

Показник якості, який визначають одразу після приймання продукту. Впливає на умови і час зберігання. Навіть незначне перевищення цього показника призводить до неминучого псування зернової маси.

Білок
Cирий протеїн в зерні

Або протеїн. Важливий показник харчової цінності. Вміст білка коливається у великих межах залежно від сорту, території зростання, кліматичних умов і ґрунту. Високим вважається вміст білка вище 16-17%.

Жир
 Визначення кислотного числа жиру в зерні

Одним зі способів визначення жиру в сировині та готовій продукції є екстракція різними розчинниками. Сьогодні широко використовують аналітичний метод екстракції Рендалла, який є вдосконаленим методом Сокслета і має ряд переваг, а саме: скорочення часу екстракції, економія розчинника.

Клітковина
Визначення сирої клітковини

Клітковина або харчові волокна – це основна складова оболонки й м’якоті зерна. Є головним джерелом енергії для живих організмів.

Зольність
Зольність зерна

Зольність – показник, який характеризує сорт борошна. Чим нижче значення зольності, тим вище сорт. Зольність – це кількість золи (мінеральних речовин), яку отримують після спалювання зерна за високих температур, виражена у відсотках.

Клейковина
Визначення клейковини в зерні

Показник, який об'єднує групу білків, нерозчинних у воді, виявлених в насінні злакових рослин. Впливає на хлібопекарські властивості борошна. Від наявності та властивостей клейковини залежить якість готового виробу.

Число падіння

Показник активності ферменту альфа-амілази в пшениці, житі, ячмені та продуктах їх переробки (борошні).
Альфа-амілаза – фермент, який активізується в процесі проростання зерна. Здійснює сильний вплив на крохмаль, розщеплюючи його до цукрів. Хлібопекарні властивості борошна з такого зерна різко погіршуються: випічка з цієї муки виходить більш сухою, меншого розміру і швидше псується.
Чим нижче число падіння, тим вища активність ферменту альфа-амілази.

Мікотоксини
Мікотоксини в зерні

Токсини продукуються мікроскопічними пліснявими грибами. Можуть утворюватися при зберіганні в багатьох харчових продуктах під дією мікроскопічних грибів, що розвиваються в них. Впливають на здоров'я населення та якість сільськогосподарської продукції.
Визначити наявність мікотоксинів можна лише за допомогою спеціальних методик.

ГМО
Визначення ГМО в зерні

Із метою безпеки більшість країн світу ввела обов'язкове маркування на наявність ГМО. А деякі країни Європейського Союзу повністю заборонили вживання трансгенних продуктів в їжу. Тому для експортерів зернових культур аналіз на наявність ГМО є необхідним.

Сажка
Cажка в зерні

Сажка – хвороба, збудником якої є грибок. Цей грибок розвивається в організмі рослини. Хвора рослина спочатку майже нічим не відрізняється від здорової, але потім починає відставати в рості. Грибок, розвиваючись, уражає одну з частин — колос, стебло, волоть, а іноді й усю рослину. Видів сажкових грибків багато, але кожен із них уражає лише одну зернову культуру. На кожному хлібному злаку буває один, два, а іноді й три своїх власних види сажки.

Радіонукліди
Радіаційний контроль зерна

Елементи, що викликають променеву хворобу. Можуть міститися в ґрунті й рослинній сільгосппродукції.

Токсичні елементи
Визначення токсичних елементів, важких металів в зерні

Серед великої кількості різноманітних хімічних речовин, що надходять в навколишнє середовище з антропогенних джерел, особливе місце посідають токсичні елементи. Вони можуть бути присутніми в рослинній продовольчій сировині та харчових продуктах. Внаслідок цього токсичні елементи потрапляють до продуктів харчування людини та тварини, негативно впливаючи на їх здоров'я. Тому дослідження на вміст токсичних елементів дуже актуальні.

Пестициди

Застосування пестицидів, що дає величезний виробничий ефект, іноді негативно впливає на склад і властивості зерна та інших сільськогосподарських продуктів. Вміст залишкових кількостей пестицидів у зерні, що застосовуються при його вирощуванні, необхідно ретельно контролювати, адже навіть малі дози можуть призводити до тяжких порушень здоров’я людини і тварини.

Вас також може зацікавити