Це пластини або стерильні чашки Петрі, на які нанесено середовище специфічне для кожного типу мікроорганізмів. Вони призначені для виявлення мікроорганізмів у харчових продуктах, навколишньому середовищі й сировині. Підходять для аналізу харчових продуктів, напоїв, косметичних засобів та інших матриць.
Стерильне середовище в сухому вигляді, нанесене на тканинну підкладку. Суспензія досліджуваного зразка в об’ємі 1 мл наноситься на чашку й дифузійно розподіляється на її поверхні. Результати визначають після культивування за кількістю контрастних колоній, які виросли на поверхні середовища. Для зручності підрахунку на дно чашки або пластини нанесено сітку. Для отримання результатів мікробіологічного тестування змивів використовують зручні сваби з буферним розчином.
Застосування готових стерильних селективних середовищ дозволяє знизити витрати на мікробіологічні дослідження у лабораторії. Це відбувається за рахунок скорочення робочого часу співробітників на приготування поживних середовищ та економію енергоносіїв для їх стерилізації.
Маркування | Застосування | Тривалість інкубації | Температурний режим |
ТC | Середовище для підрахунку загальної кількості мікроорганізмів | 48 год | 35 ± 2 °С |
ETС | Середовище для ідентифікації Enterococcus | 20–24 год | 35 ± 2 °С |
CF | Середовище для ідентифікації коліформ | 18–24 год |
35 ± 2 °С; 40–42 °С |
ЕC | Середовище для ідентифікації E. coli й Coliform bacteria (коліформних бактерій) | 24 год | 35 ± 2 °С |
YM | Середовище для ідентифікації дріжджів і плісняви | 3–7 діб | 25…30 °С |
YMR | Середовище для прискореної детекції дріжджів і пліснявих грибів | 48–72 год | 25…30 °С |
PA | Середовище для ідентифікації Pseudomonas aeruginosa | 48 ± 3 год | 35 ± 1 °С |
VP | Середовище для ідентифікації Vibrio parahaemolyticus | 18–24 год | 35–37 °С |
X-SA | Середовище для ідентифікації Staphylococcus aureus | 24 год | 35–37 °С |
X-BC | Середовище для ідентифікації Bacillus cereus | 24 год | 30 °С |
SL | Середовище для ідентифікації Salmonella | 20–24 год | 41…43 °С |
LS | Середовище для ідентифікації Listeria spp. | 24 год | 35…37 °С |
LM | Середовище для ідентифікації Listeria monocytogenes | 24 ± 2 год | 37 ± 1 °С |