Зберігають та транспортують проби в тому стані, у якому вони знаходилися в момент відбирання. Важливо, щоб контейнери, у яких зберігається проба, не викликали в ній якісних змін упродовж усього часу зберігання та унеможливлювали вплив шкідливих умов.
Процес відбору проб молочної продукції регламентується такими нормативними документами: ДСТУ ISO 707:2002 Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання проб; ДСТУ 4834:2007 Молоко та молочні продукти. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання; ДСТУ ISO 8197:2004 Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за кількісними ознаками; ДСТУ 8553:2015 Молоко-сировина та вершки-сировина. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання. Вони визначають періодичність, рівень контролю, схеми відбору проб та обладнання для його проведення.