facebook
ГМФ

Гідроксиметилфурфурол (ГМФ) – хімічна речовина, яка може утворюватися в меді під час дії підвищеної температури. Значний вміст ГМФ у харчових продуктах розглядається як потенційна небезпека для здоров’я споживачів за рахунок канцерогенної дії.

отримати комерційну пропозицію

У разі значного збільшення температури меду змінюються такі якісні показники: вміст вітамінів, активність ферментів, а також з’являється канцерогенна сполука – гідроксиметилфурфурол (ГМФ).

Гідроксиметилфурфурол – це органічна сполука, яка утворюється з моносахаридів (фруктози й глюкози) у кислому середовищі під час дії підвищеної температури. Присутність ГМФ характерна для багатьох харчових продуктів, таких як хліб чи солодощі, але шкідливий вплив на організм людини чинить саме концентрація. Контролювати ГМФ у меді важливо через наявність великої кількості моноцукрів. Низький вміст гідроксиметилфурфуролу свідчить про свіжість меду й дотримання технології перероблення і транспортування.

Наявність гідроксиметилфурфуролу визначають якісним і кількісним методами. Для кількісного визначення використовуються:

  1. Колориметричне визначення у присутності барбітурової кислоти й паратолуїдину
  2. Високоефективна рідинна хроматографія (ВЕРХ)
  3. Рефлектометричний метод

Нормативна документація:

  • ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови»
  • Harmonised methods of the International Honey Commission

Необхідне обладнання

Рідинний хроматограф ChroZen із PDA-детектором

Гідроксиметилфурфурол (ГМФ) визначають у прозорому відфільтрованому водному розчині меду за допомогою хроматографа, оснащеного UV- чи PDA-детектором. Результати досліджень порівнюють зі значеннями еталонних зразків відомої концентрації.

Переваги ChroZen HPLC:

  • Можливість установлення до чотирьох колонок
  • Повторюваність RT RSD < 0,05 %, повторюваність площі RSD < 0,3 %
  • Одночасний аналіз 120 зразків (флакон на 2 мл)
  • Чудова роздільна здатність і відтворюваність завдяки інтелектуальній циркуляції повітря, що забезпечує ідеальну однорідність і стабільність температури колонки (± 0,03 °C)
  • Можливість комплектації детекторами: RID, UVD, FLD, ECD, ELSD.

Рефлектометр RQflex® 20

Спеціально розроблений прилад для швидкого аналізу показників якості води, харчових продуктів і напоїв. Найточніший експрес-метод визначення гідроксиметилфурфуролу в меді. Принцип роботи рефлектометра заснований на вимірюванні коефіцієнта відбиття світла від тестової смужки після закінчення хімічної реакції.

Розмір

184 x 79 x 30 мм

Вага

253 г (разом із батареєю)

Пам’ять

50 методів тестування, 200 результатів вимірювань, 50 результатів RQcheck, 50 результатів калібрування

Інтерфейс

Так (тільки для технічної підтримки)

Джерело світла

Чотири світлодіоди, зелений / червоний, подвійна оптика

Джерело живлення

Чотири батарейки на 1,5 В (AAA)

Дисплей

Графічний модуль РК-дисплея зі світловідбивальним покриттям (256 x 160 точок)

Діапазон вимірювання

4–90 % відносної ремісії

Зона відбиття

4 x 6 мм

Робоча температура

5–40 °C

Робоча вологість

Нижче ніж 80 %

*Для визначення гідроксиметилфурфуролу додатково знадобляться тест-смужки Reflectoquant®