facebook
Універсальні тест-смужки для визначення харчових алергенів

Харчові алергени є потенційним ризиком для здоров’я споживачів. Для управління алергенами згідно зі стандартами безпеки харчових продуктів необхідно ідентифікувати й оцінювати ризики їх потрапляння в продукцію, а також обов’язково зазначати на етикетці наявність основних алергенів у складі харчового продукту.

отримати комерційну пропозицію

Харчові алергени – це речовини, переважно білки, які присутні в деяких харчових продуктах і здатні викликати аномальну імунну реакцію у людини.

Згідно із Законом «Про основні засади та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» і Законом «Про інформацію для споживачів харчових продуктів» необхідно обов’язкове вказувати й візуально виділяти (кольором або шрифтом) на етикетці харчових продуктів 14 основних алергенів, які часто викликають алергічні реакції.

Окрім маркування, вимоги до контролю харчових алергенів на виробництві та в закладах громадського харчування, викладені в принципах системи НАССР і стандартах безпеки харчових продуктів, таких як FSSC 22000.

Універсальні тест-смужки SENSIStrip для виявлення харчових алергенів від Gold Standard Diagnostics (якісний та кількісний тест)

Для вирішення завдань із виявлення, контролю й управлінню ризиками у виробництві, підготовці та обробленні харчових продуктів ми пропонуємо комплексне рішення від відомої європейської компанії Gold Standard Diagnostics. Це швидкі, ефективні й надійні експрес-тести у вигляді спеціальних тест-смужок для виявлення харчових алергенів твердих та рідких зразків харчової продукції, змивних вод, а також змивів для поверхонь.

За допомогою тест-наборів Ви можете виконати якісний тест, а разом із портативним ридером тестових смужок отримаєте можливість кількісного аналізу харчових алергенів (у ppm (мг/кг)).

Переваги використання тест-смужок Gold Standard Diagnostics для виявлення алергенів:

  • Швидке й точне виявлення основних харчових алергенів – від 5 до 10 хв
  • Зручний аналіз для будь-яких типів зразків із низькими межами виявлення
  • Усі необхідні матеріали для аналізу є в тест-наборі
  • Висока специфічність без перехресної реакції на інші алергени
  • Аналіз не потребує кваліфікованого персоналу
  • Зручне фасування: 5 або 20 штук в упаковці
  • Низька собівартість аналізу
  • Після проведення якісного тесту (так / ні), результат можна зчитати за допомогою ридера RapidScan ST5-W і дізнатися кількісний вміст алергену

Вміст комплекту

5 тестів

20 тестів

Тест-смужки в тубі

5 шт.

20 шт.

Реакційні пробірки

5 шт.

20 шт.

Екстракційні пробірки з кришками

5 шт.

20 шт.

Екстракційний буфер, 60 мл, готовий до використання

1 шт.

1 шт.

Піпетки одноразові 0,3 мл

6 шт.

21 шт.

Піпетка одноразова 3 мл

1 шт.

1 шт.

Шпателі одноразові

5 шт.

20 шт.

Сваби

5 шт.

20 шт.

Кольорова карта (для оцінювання результату)

1 шт.

1 шт.

Штатив для пробірок і флаконів

У коробці з тест-набором

У коробці з тест-набором

QR-код для оцінювання за допомогою стрип-ридера RapidScan ST5

1 шт.

1 шт.

 

Артикул

Назва набору

Кількість тестів в упаковці

Рівень чутливості в готовому продукті

Рівень чутливості на поверхні

Рівень чутливості у воді

HU0030110

SENSIStrip Almond (мигдаль)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030111

SENSIStrip Beta-Lactoglobulin (бета-лактоглобулін)

5/20

100 ppb

0,27 нг/см2

0,67 мкг/л

HU0030112

SENSIStrip Casein (казеїн)

5/20

0,5 ppm

0,001 мкг/см2

0,03 мг/л

HU0030113

SENSIStrip Cashew (кеш’ю)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030114

SENSIStrip Coconut (кокос)

5/20

5 ppm

0,013 мкг/см2

0,33 мг/л

HU0030115

SENSIStrip Crustaceans (Tropomyosin) (морепродукти)

5/20

25 ppb

0,2 нг/см2

1,7 мкг/л

HU0030116

SENSIStrip Egg White (яйце)

5/20

0,5 ppm

0,001 мкг/см2

0,07 мг/л

HU0030117

SENSIStrip Fish (риба)

5/20

6 ppm

16 нг/см2

0,4 мг/л

HU0030118

SENSIStrip Gluten (глютен)

5/20

4 ppm

1,6 нг/см2

0,04 мг/л

HU0030134

SENSIStrip Gluten PowerLine* (з третьою смужкою для аналізу продукту з надлишком алергену глютену)

5/20

4 ppm

1,6 нг/см2

0,04 мг/л

HU0030119

SENSIStrip Hazelnut (фундук)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030120

SENSIStrip Lupin (люпин)

5/20

0,3 ppm

0,001 мкг/см2

0,02 мг/л

HU0030121

SENSIStrip Lysozyme (лізоцим)

5/20

50 ppb

0,13 нг/см2

0,003 мг/л

HU0030122

SENSIStrip Macadamia nut (горіх макадамія)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030123

SENSIStrip Milk Protein (молоко)

5/20

1 ppm

0,003 мкг/см2

0,03 мг/л

HU0030136

SENSIStrip Multi Tree Nut **(загальний тест на алерген горіхів – тільки змиви з поверхонь)

5/20

N/A

0,16 мкг/см2

 

≤ 8 мг/л

HU0030125

SENSIStrip Mustard (гірчиця)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030126

SENSIStrip Ovalbumin (овальбумін)

5/20

0,1 ppm

0,007 мкг/см2

0,063 мг/л

HU0030127

SENSIStrip Brazil nut (бразильський горіх)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030128

SENSIStrip Peanut (арахіс)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030129

SENSIStrip Pecan nut (горіх пекан)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030130

SENSIStrip Pistachio (фісташка)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030131

SENSIStrip Sesame (кунжут)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,33 мг/л

HU0030135

SENSIStrip Total Soy Protein PowerLine * (з третьою смужкою для аналізу продукту з надлишком алергену сої)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,33 мг/л

HU0030132

SENSIStrip Total Soy Protein (соя)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

HU0030133

SENSIStrip Walnut (волоський горіх)

5/20

2,5 ppm

0,007 мкг/см2

0,17 мг/л

Додатково знадобляться: лабораторний млин серії НС, скляний стакан, ножиці, таймер.

Принцип тесту 

Тест SENSIStrip базується на принципі імунологічного аналізу. Зразок вноситься в реакційну віалу, що містить біотинільовані антитіла, спрямовані проти білків цільового алергену. Через 3 хвилини інкубації в кімнатній температурі тест-смужку поміщають у реакційну віалу. Зразок мігрує вздовж нітроцелюлозної мембрани під дією капілярних сил. На своєму шляху він вивільняє наночастинки золота, кон’юговані зі стрептавідином. Утворюється комплекс «антитіло – золото». Для позитивних зразків червона лінія утворюється, коли рідина досягає зони тестової лінії. У випадку негативних зразків лінія не утворюється. У будь-якому випадку над зоною тестової лінії з’являється червона контрольна лінія, яка вказує на валідність (дійсність) тесту. Результати тесту оцінюють ще через 5 хвилин.

Процедура проведення якісного тесту на алергени:

Аналіз твердих та рідких зразків

  1.  Твердий зразок має бути в порошкоподібному стані. Тож за необхідності зразок ретельно подрібнюють за допомогою млина. Рідкий зразок необхідно добре гомогенізувати.
  2. Відбирають подрібнений твердий зразок за допомогою ложечки з комплекту (без гірки) та переносять в екстракційну пробірку. Відбирають половину ложечки рідкого зразка та переносять в екстракційну пробірку.
  3. Додають одноразовою піпеткою в кожну пробірку 3 мл екстракційного буферу, закривають і струшують 1 хв.
  4. Залишають зразки для утворення осаду.
  5. У реакційну пробірку одноразовою піпеткою на 0,3 мл переносять надосадову рідину, перемішують та інкубують у кімнатній температурі.
  6. Занурюють тест-смужку в реакційну пробірку, інкубують 5 хв, дістають тест-смужку та зчитують результат візуально.

Аналіз змиву з поверхні

  1. Для аналізу змивів із поверхні використовують сваб, що йде в комплекті.
  2. В екстракційну пробірку додають одноразовою піпеткою 1 мл екстракційного буфера, змочують сваб і  проводять ним по поверхні, шляхом штрихування, обертаючи кінчик.
  3. Поміщають сваб в екстракційну пробірку, відламують кінчик сваба, закривають і струшують її протягом 1 хв.
  4. У реакційну пробірку одноразовою піпеткою на 0,3 мл переносять рідину з екстракційної пробірки, перемішують та інкубують.
  5. Занурюють тест-смужку в реакційну пробірку, інкубують 5 хв, дістають тест-смужку й зчитують результат візуально.

Візуальна ідентифікація алергенів за допомогою тест-смужок  SENSIStrip від Gold Standard Diagnostics

Зчитайте результат, порівнюючи показник на смужці з колориметричною карткою, що знаходиться в комплекті. Результат, зіставний зі значенням 3 і вищий за колориметричною карткою, є позитивним.

  • Прояв тільки контрольної лінії свідчить про відсутність алергену, який визначається
  • Прояв контрольної та тестової ліній свідчить про наявність алергену, який визначається
  • Відсутність контрольної лінії – тест недійсний, його необхідно повторити

Кількісний тест

Відповідно до статті 15 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», виробники мають інформувати споживача щодо харчових продуктів. Наприклад, це зазначено для харчових продуктів, які позначаються «без глютену» чи «з дуже низьким вмістом глютену». Це особливо актуально для людей з непереносимістю глютену або захворюванням на целіакію, адже глютен може спричинити серйозні наслідки для їхнього здоров’я. Правильне позначення харчових продуктів у такий спосіб має бути тільки при кількісному визначенні вмісту глютену.

Кількісний тест на основні харчові алергени можливо виконати для будь-яких продуктів, який аналізуються.

Тест-смужки Gold Standard Diagnostics універсальні: після проведення якісного тесту (описаного вище), результат можна зчитати за допомогою ридера RapidScan ST5-W та дізнатися кількісний вміст будь-якого алергену.

Ридер тест-смужок RapidScan ST5-W, Gold Standard Diagnostics

RapidScan ST5-W – портативний зчитувач тестових смужок, розроблений для польових та лабораторних досліджень. RapidScan сумісний із тестами латерального потоку Gold Standard Diagnostics на ГМО, алергени, гліфосат, мікотоксини й токсини водоростей, забезпечуючи єдине рішення для користувача.

Комплект

Ридер Rapid Scan ST5-W

Кабель живлення й міжнародний адаптер

Адаптер для QR-коду

Таблиця для перевірки

Інструкція

Розміри

11 x 14 x 21 cм

Вага

930 г

Дисплей

Сенсорний екран LCD, 5 "

Живлення

Постійний струм, 12 В, 1,5 A

Інтерфейс

Порт USB 2.0 

Адаптери (замовляються окремо)

LFA000001 – адаптер для пестицидів (гліфосат) і токсинів водоростей

LFA0030001 – адаптер для тест-смужок на алергени

LFA0040002 – адаптер для мікотоксинів

LFA0060001 – адаптер для тест-смужок на ГМО

Відео «Якісний і кількісний аналіз харчових продуктів на алергени»