Жирно-кислотний склад

Один з основних показників, що характеризує якість і компоненти походження молочних продуктів.

ДСТУ ISO 15885 / IDF 184:2008 «Жир молочний. Визначення жирнокислотного складу методом газорідинної хроматографії» (ISO 15885:2002 / IDF 184:2002).

Суть методу полягає у вимірюванні метилових ефірів жирних кислот, цис-, транс-ізомерів, у розрахунку масових часток і подальшому порівнянні одержаних результатів із нормативними. Метод краще використовувати для визначення грубої фальсифікації – коли вміст рослинних жирів перевищує 20%. Це зумовлено тим, що вміст жирних кислот у натуральному молочному жирі може мати великий діапазон і залежати від харчування корів. Зазвичай визначають співвідношення міристинової та лінолевої кислот.

Об’єкт дослідження: будь-яка молочна продукція.

Газовий хроматограф ChroZen GC, виробник Young In Chromas, Південна Корея.

Газохроматографічні колонки, ферули і шприци для введення проби є невід’ємним компонентом аналізу жирно-кислотного складу продуктів. Фахівці ХЛР допоможуть підібрати потрібні витратні матеріали під Ваше завдання.

Обладнання для пробопідготовки

  • Сушильна шафа: нагрівання зразка, висушування після екстракції
  • Центрифуга (підготовка зразка після розчинення)
  • Роторний випаровувач (відгін розчинника з розчину молочного продукту)
  • Електронні піпет-дозатори (точне дозування розчинів)