Вологість насіння – це визначення вмісту вільної вологи в насінні. Вологість насіння визначається у відсотках. Цей показник є надзвичайно важливим для визначення якості насіння, тому що відіграє істотну роль у процесі його зберігання. Вологе насіння швидко псується, втрачає схожість і товарні якості.
При зберіганні з неприпустимо високою вологістю посівний матеріал схильний до ризику розвитку небезпечної мікрофлори, зокрема цвілі, яка знищує зародок. Пліснява проявляє активність і вступає в активну фазу розмноження вже при цифрі 15-16%.
Підвищити схожість і зменшити вплив мікроорганізмів можна за рахунок підсушення насіння. Підготовлене таким чином насіння гарантує потужні, ранні та досить густі сходи, що дає можливість зібрати більший урожай, ніж при засіванні невисушеного насіння. Якщо ж заходи не були вжиті, то при критичній вологості насіння починає виділяти багато вуглекислого газу, який поширюється і заповнює простір між зернівками, зменшуючи приплив кисню, що негативно позначається на процесі схожості.
Слід врахувати, що пошкоджене насіння дихає інтенсивніше та є осередком самозігрівання з усіма негативними наслідками.
Вологість насіння визначають за ДСТУ 4138-2002 повітряно-тепловим методом (із використанням сушильної шафи або аналізаторів вологості) або за допомогою вологоміра. Через недостатню точність останнього основним вважається повітряно-тепловий метод. Однак для внутрішньогосподарського контролю швидке визначення вологості вологоміром (в полі) має велике значення.
РМ-650 – портативний вологомір цільного зерна і насіння з визначенням натури. Відрізняється широким спектром калібрувань вологості практично на всі популярні комерційні сорти зернових, насіння та інших дрібних культур.
Висока точність, миттєвий результат, можливість застосування в польових і лабораторних умовах завдяки енергонезалежності живлення роблять РМ-650 лідером серед портативних вимірювачів вологості та натури.
Прилад призначений для оперативного аналізу 150-ти сипучих сільгосппродуктів – зернових і бобових культур, насіння, овочів, кави, какао, горіхів, борошна, починаючи із вирощування, при визначенні часу збору врожаю, у процесі зберігання, сушіння, вентилювання, на етапі прийомки, при реалізації кінцевим споживачам.
За результатами дослідження, проведеного Державним підприємством «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» (ДП «Укрметртестстандарт»), PM-450 та PM-650 отримали сертифікат відповідності Технічному регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (постанова Кабінету Міністрів України від 13.01.2016 №94).
PM-650 складається із вимірювальної камери, ваг, блоку управління та індикації. Діелькометричний метод вимірювання вологості зерна базується на аналізі вмісту вологи в аналізованих продуктах шляхом пропускання високочастотних імпульсів частотою 50 МГц через проби і переведенням значення ємності в показник вологості у відсотках.
При засипанні зерна або насіння слід переконатися в рівномірності розподілу верхнього шару в горизонтальній площині.
Метод вимірювання | Діелькометричний (50 Мгц) |
Застосування | Сипучі продукти |
Діапазон вимірювань | 1-40% (залежить від продукту) |
Точність | Стандартна похибка 0.5% або менше (для зразків з вмістом вологи менше 20%) |
Обсяг зразка | 240 мл |
Робоча температура | 0-40 °C |
Функції | Автокорекція ваги, автокоррекція температури, автовідключення, відображення заряду батареї, середнє значення показань |
Екран | Цифровий (LCD) |
Джерело живлення | Батарейки (1.5 V AA", x4) |
Споживана потужність | 240 мВт |
Розміри і вага | 125 x 205 x 215 мм, 1.3 кг |
Аксесуари | Засипна воронка, ємність для проби, пензлик, батарейки (1.5 V "AA", x4), інструкція з експлуатації |
На YouTube-каналі APK HLR можна подивитися відео: