рН м'яса та м'ясних продуктів

Концентрація водневих іонів у м’язах змінюється з перших годин після забою тварини. Визначити свіжість і якість м’яса можна, вимірявши його рН. Величина рН м’яса залежить від вгодованості, віку, стану здоров’я тварин у момент забою та умов зберігання м’яса.

отримати комерційну пропозицію

У результаті процесів дозрівання м’яса під дією аутолітичних ферментів, а саме катепсинів, рН м’яса змінюється в бік окислення й дорівнює 5,5–6,2 (дозріле якісне м’ясо).

Під час псування та гниття м’яса ферменти мікроорганізмів викликають глибокі зміни білків із накопиченням лужних продуктів розпаду, в результаті цього м’ясо сумнівної свіжості має рН 6,3–6,7. Такі значення характерні для хворих і перевтомлених тварин.

Несвіже м’ясо має рН 6,8 і вище.

В Україні контрольним методом визначення рН м’яса та м’ясних продуктів є ДСТУ ІSО 2917 «М’ясо та м’ясні продукти. Визначення рН (контрольний метод)».

Метод базується на вимірюванні різниці потенціалів між скляним електродом і електродом порівняння, які вміщені в підготовлену пробу м’яса або м’ясного продукту.

Необхідне обладнання

30266881. Портативний рН-метр FiveGo F2-Food , у комплекті проколюючий електрод LE427 Mettler Toledo.

Діапазон вимірювання

0,00–14,00 pH

-1999…1999 мВ

(32…212 °F)

0…100 °C

Роздільна здатність

0,01 pH

1 мВ

0,1 °C

Точність ± 0,01 pH / ± 1 мВ / ± 0,5 °C
Автоматична та ручна реєстрація кінцевої точки +
Звуковий сигнал кінцевої точки +
Візуальний сигнал кінцевої точки +
Температурна компенсація АТС та МТС
Калібрування Три точки, чотири передінстальовані групи буферів
Ємність пам’яті 200 вимірювань, поточне калібрування
Входи датчиків BNC, Cinch
Клас захисту IP67
Електроживлення 4 X 1,5 В AAA LRO3 або 4 X 1,2 В AAA NiMH HR03
Час роботи > 200 г
Дисплей Сегментний РК-дисплей, 3,1 дюйма
Розмір / маса 188 x 77 x 33 мм, 0,26 кг