Концентрація водневих іонів у м’язах змінюється з перших годин після забою тварини. Визначити свіжість і якість м’яса можна, вимірявши його рН. Величина рН м’яса залежить від вгодованості, віку, стану здоров’я тварин у момент забою та умов зберігання м’яса.
У результаті процесів дозрівання м’яса під дією аутолітичних ферментів, а саме катепсинів, рН м’яса змінюється в бік окислення й дорівнює 5,5–6,2 (дозріле якісне м’ясо).
Під час псування та гниття м’яса ферменти мікроорганізмів викликають глибокі зміни білків із накопиченням лужних продуктів розпаду, в результаті цього м’ясо сумнівної свіжості має рН 6,3–6,7. Такі значення характерні для хворих і перевтомлених тварин.
Несвіже м’ясо має рН 6,8 і вище.
В Україні контрольним методом визначення рН м’яса та м’ясних продуктів є ДСТУ ІSО 2917 «М’ясо та м’ясні продукти. Визначення рН (контрольний метод)».
Метод базується на вимірюванні різниці потенціалів між скляним електродом і електродом порівняння, які вміщені в підготовлену пробу м’яса або м’ясного продукту.
Необхідне обладнання
30266881. Портативний рН-метр FiveGo F2-Food , у комплекті проколюючий електрод LE427 Mettler Toledo.
Діапазон вимірювання |
0,00–14,00 pH -1999…1999 мВ (32…212 °F) 0…100 °C |
Роздільна здатність |
0,01 pH 1 мВ 0,1 °C |
Точність | ± 0,01 pH / ± 1 мВ / ± 0,5 °C |
Автоматична та ручна реєстрація кінцевої точки | + |
Звуковий сигнал кінцевої точки | + |
Візуальний сигнал кінцевої точки | + |
Температурна компенсація | АТС та МТС |
Калібрування | Три точки, чотири передінстальовані групи буферів |
Ємність пам’яті | 200 вимірювань, поточне калібрування |
Входи датчиків | BNC, Cinch |
Клас захисту | IP67 |
Електроживлення | 4 X 1,5 В AAA LRO3 або 4 X 1,2 В AAA NiMH HR03 |
Час роботи | > 200 г |
Дисплей | Сегментний РК-дисплей, 3,1 дюйма |
Розмір / маса | 188 x 77 x 33 мм, 0,26 кг |