Визначення вологи в насінні

Вологість насіння – це визначення вмісту вільної вологи в насінні. Вологість насіння визначається у відсотках. Цей показник є надзвичайно важливим для визначення якості насіння, тому що відіграє істотну роль у процесі його зберігання. Вологе насіння швидко псується, втрачає схожість і товарні якості.

При зберіганні з неприпустимо високою вологістю посівний матеріал схильний до ризику розвитку небезпечної мікрофлори, зокрема цвілі, яка знищує зародок. Пліснява проявляє активність і вступає в активну фазу розмноження вже при цифрі 15-16%.

Підвищити схожість і зменшити вплив мікроорганізмів можна за рахунок підсушення насіння. Підготовлене таким чином насіння гарантує потужні, ранні та досить густі сходи, що дає можливість зібрати більший урожай, ніж при засіванні невисушеного насіння. Якщо ж заходи не були вжиті, то при критичній вологості насіння починає виділяти багато вуглекислого газу, який поширюється і заповнює простір між зернівками, зменшуючи приплив кисню, що негативно позначається на процесі схожості.

Слід врахувати, що пошкоджене насіння дихає інтенсивніше та є осередком самозігрівання з усіма негативними наслідками.

Вологість насіння визначають за ДСТУ 4138-2002 повітряно-тепловим методом (із використанням сушильної шафи або аналізаторів вологості) або за допомогою вологоміра. Через недостатню точність останнього основним вважається повітряно-тепловий метод. Однак для внутрішньогосподарського контролю швидке визначення вологості вологоміром (в полі) має велике значення.

За основним методом із середньої проби виділяють робочу пробу, її розмелюють на електричному лабораторному млині та висушують протягом певного часу при температурі 130 °С. Потім проводять контрольне зважування і розрахунок втрат вологості у процентному відношенні.

Аналізатори вологості (ваги-вологоміри), OHAUS

Завдяки сучасній технології нагріву та вбудованим високоточним вагам аналізатори вологості серії MB проводять швидкий і точний аналіз вологості.

Визначення вологості здійснюється шляхом постійного вимірювання ваги досліджуваного зразка. При цьому волога з наважки випаровується внаслідок нагрівання і відводиться через отвір у кришці вологоміра.

Оснащені галогенною системою нагріву (гарантує швидкість роботи та повторюваність результатів до 0,01%), крім моделі МВ23 – оснащена інфрачервоною лампою.

Міцний корпус і конструкція з литих елементів – це довговічність і можливість очищати прилад без додаткових інструментів. Інтуїтивно зрозуміле меню на дисплеї допомагає оператору на всіх етапах робочого процесу. Прилади виключно прості та зручні в управлінні.

Основні особливості:

  • Висока точність і відтворюваність результатів
  • Просте управління процесом
  • Великий дисплей з інформацією про масу, температуру та вологість у режимі реального часу
  • Широкий температурний діапазон
  • Зміна температури з кроком в 1–5 °С

Технічні характеристики:

Модель Тип сушіння НМЗ, м Дискретність Діапазон температури Крок вимірювання температури Пам'ять на методи/результати
МВ23 Інфрачервоний 110 %0,1/0,01 г 50–160 5 -
МВ25 Галогенний 110 %0,05/0,005 г 50–160 5 -
МВ27 Галогенний 90 %0,01/0,001 г 50–160 5 -
МВ90 Галогенний 90 %0,01/0,001 г 40–200 1 2/100
МВ120 Галогенний 120 %0,01/0,001 г 40–230 1 100/1000
  • Інтерфейс: RS232 двонаправлений
  • Дисплей: РК (МВ23, 25, 27) або сенсорний (МВ90, 120) із підсвічуванням
  • Розмір чаші: 90 см

До комплекту поставки входить 50 шт. одноразових алюмінієвих чашок.

Вас також може зацікавити