Суть методу базується на вимірюванні показників заломлення світлової хвилі у молоці та безбілковій молочній сироватці, отриманій із того ж зразка молока. Різниця між результатами прямопропорційна масовій частці білка в молоці.
Переваги:
Особливості:
Необхідне обладнання
Рефрактометр – оптичний прилад, який використовується для визначення концентрації розчинів за допомогою вимірювання коефіцієнта заломлення світла. Портативні рефрактометри японської компанії Atago для визначення вмісту білка в молоці можуть бути цифрові і ручні. Цифрові мають LCD-екран, на якому відображається результат дослідження. Крім того, такі рефрактометри можуть мати додатковий функціонал. Ручні рефрактометри мають компактні розміри і включають лише оптичну частину. Їх основні переваги – це точність, зручність експлуатації, портативність і прийнятна ціна.
Технічні характеристики:
Діапазон вимірювання | Вміст білка в молоці: 0.0 до 23.0% Температура : 10.0 до 100 °C |
Дискретність | Вміст білка в молоці: 0.1% Температура: 0.1 °C |
Точність визначення | Вміст білка в молоці: ±0.2% Температура: ±1 °C |
Діапазон температурної компенсації | 10 до 100 °C (автоматична температурна компенсація) |
Робочий діапазон температур | 10 до 40 °C |
Об’єм зразку | 0.3 мл |
Час визначення | Безперервне вимірювання упродовж 60 с після 5–15 с аналізу |
Живлення | 2 x AAA |
Термін роботи батарейки | Близько 1500 вимірювань |
Клас захисту | IP65, водонепроникний |
Габаритні розміри та вага | 55(Ш)×31(Г)×109(В)мм, 100 г |
Технічні характеристики:
Шкали | Шкала масової частки білка в молоці, % Шкала показника заломлення, nD |
Діапазон вимірювання | Білок: 0…20% nD: 1.333–.375 |
Точність | Білок: ±0.2% nD: ±0.001 |
Мінімальна індикація | Білок: ±0.1% nD: ±0.0005 |
Функція АТК | 10…30 °C |
Розміри та вага | 3.2*3.4*16.8 см, 130 г |
Клас захисту | IP65, захист від вологи та пилу |
Додатково для проведення дослідження знадобиться: водяна баня (до 100 ̊С), центрифуга (1000 об./хв), термостійкі центрифужні пробірки, піпетки на 1 і 5 мл, із реактивів – 4% розчин хлориду кальцію.