Ареометричний метод визначення густини молока регламентується ДСТУ 6082:2009 Молоко та молочні продукти. Методи визначення густини. Густина молока – це його маса при 20 °С, яка міститься в одиниці об'єму кг/м3, г/см3. Густину натурального молока визначають не раніше ніж через 2 години після видоювання. Для проведення її визначення застосовують ареометри (лактоденсиметри) типу АМ з ціною поділки шкали 0,5–1,0 кг/м3 або АТМ з ціною поділки шкали 1,0 кг/м3. Це простий і недорогий метод визначення натуральності молока.
Визначення показників молока за допомогою аналізаторів дозволяє скоротити час дослідження та кошти на придбання необхідної реагентики (ДСТУ ISO 9622:2013 Молоко незбиране. Визначення вмісту молочного жиру, білка та лактози. Настанова з експлуатації вимірювальних приладів для роботи в середній частині інфрачервоного спектра випромінення; ДСТУ 7057:2009 Молоко коров’яче сире. Визначення густини, масової частки жиру, білка, сухої речовини та лактози ультразвуковим методом).