Визначення антибіотиків у молоці гост
Наталія Медведєва – продакт-спеціаліст відділу обладнання для контролю якості харчових і фармпродуктів

Антибіотики у молоці: як визначити?

Як регулюється дане питання на законодавчому рівні в Україні та Європі та про сучасні можливості швидкого і точно визначення антибіотиків як в лабораторіях, так і безпосередньо на фермі – читайте у статті.

Молоко корів є одним із найбагатших природніх джерел поживних речовин і найчастіше вживаним у світі. Молоко і пов’язані з ним продукти відносять до продуктів першої необхідності для підтримання здоров’я населення. Саме завдяки розповсюдженню і значущості для раціону людей якість молока є важливим фактором.

Шкода антибіотиків у молоці

Залишки антибіотиків у молоці не тільки знижують його якість, а й становлять значну небезпеку для здоров'я людей. Споживання молока, що містить антибіотики, призводить до раку, реакції гіперчутливості, патологічних змін у кишечнику і репродуктивній системі, нейропатії, розвитку стійкості до антибіотиків (антибіотикорезистентності).

Згідно з даними ВООЗ, антибіотикорезистентність є найбільшою загрозою здоров’ю і розвитку людства. Вона є причиною збільшення часу перебування у лікарні, вартості лікування і смертності пацієнтів. А головним наслідком стійкості до антибіотиків є неможливість вилікувати поширені захворювання і збільшення переліку хвороб, що не піддаються лікуванню (пневмонія, туберкульоз, гонорея тощо).

Негативний вплив на виробничий процес

Окрім негативного впливу на організм людини антибіотики також впливають на виробничий процес і призводять до економічних збитків. Наприклад, залишки антибіотиків пригнічують нормальну мікрофлору молока і мають несприятливий вплив на процеси виробництва молочних продуктів, таких як йогурт та сир.

Законодавче регулювання вмісту залишків ветеринарних препаратів у молоці

Одним із механізмів боротьби з розповсюдженням небезпечної продукції є державне регулювання вмісту залишків ветеринарних препаратів. Так, Європейський Союз прийняв директиви щодо контролю залишків ветеринарних препаратів: Directive 96/22/EC, Directive 96/23/EC, Directive 2001/82/EC, Regulation (EC) No 396/2005, Commission Directive 2005/34/EC, Regulation (EC) No 1881/2006, Regulation (EC) No 470/2009, Regulation (EU) No 37/2010. Вітчизняна нормативна база гармонізована з європейським законодавством.

Способи контролю залишкових антибіотиків у молоці та їжі

ХЛР пропонує різні способи контролю залишкових антибіотиків у молоці та їжі. Але особливу увагу радимо звернути на продукцію нашого партнера, іспанської компанії Zeulab, що зарекомендувала себе як виробник якісної та інноваційної продукції для лабораторій.

Zeulab пропонує оновлену тест-систему для контролю залишкових антибіотиків. Визначення антибіотиків відбувається за допомогою знайомого багатьом способу – інгібіторного, або, як його ще називають, тригодинного тесту.

Аби уникнути людського фактору, Zeulab розробила сучасні інкубатори-рідери, які повністю контролюють процес дослідження без втручання оператора. Тепер Вам не потрібно контролювати завершення реакції в останні 20–30 хвилин, щоб не перетримати/недотримати тест в інкубаторі або на водяній бані. Це, в свою чергу, допоможе уникнути помилкових результатів.

Інгібіторний тест визначення антибіотиків в молоці Eclipse Farm

Інгібіторний тест Eclipse Farm

Принцип методу ґрунтується на пригніченні (інгібуванні) росту мікроорганізмів. Набір туб містить специфічне поживне середовище, заповнене спорами Geobacillus stearothermophilus та індикатором рН.

  • При інкубуванні туб без антибіотиків спори проростають і середовище змінює колір (негативний результат).
  • Якщо зразки містять інгібітори/антибіотики, мікроорганізми не будуть рости і колір не буде змінюватись (позитивний результат).

Межі визначення встановлені згідно європейських вимог European Union (Commission Regulation (EU) No 37/2010), зовнішня валідація ILVO, AESAN.

Портативний інкубатор-рідер COMET4

Інгібіторний тест Eclipse Farm та портативний інкубатор-рідер COMET4

Це комплексне рішення, яке може використовувати будь-який оператор із будь-яким рівнем кваліфікації.

Інформація про результати аналізу в режимі реального часу зберігається у хмарному сховищі, смартфоні, планшеті, ПК. Іншими словами, Ваш оператор проводить тест на фермі, а результати Ви можете побачити, перебуваючи на заводі чи будь-якому іншому місці.

Інгібіторний тест Eclipse Farm та стаціонарний інкубатор-рідер COMET8

Comet8 – це одночасно інкубатор і рідер (зчитувальний пристрій). Призначений він для використання у лабораторіях. Оператору необхідно лише додати зразок молока – а далі прилад все зробить самостійно. Пристрій інкубує тести, визначає колір у режимі реального часу, автоматично зупиняє аналіз після досягнення кінцевого результату.

Стаціонарний інкубатор-рідер COMET8

Зрозуміло, що таке обладнання значно полегшує роботу оператора і виключає можливість помилкового результату.

Виникли питання?

Телефонуйте: +380 (68) 023-96-94, +380 (67) 218-71-98

Пишіть: info@apk.hlr.ua

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
56.55%
Корисно 5 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
Алла Хоценко
12 серпень 2022, 08:24
Цікавлять прилади для визначення якості молока та м’яса та їх ціна
Менеджер сайта
12 серпень 2022, 11:58
Вітаємо! Ми з радістю надамо Вам інформацію. Для цього потрібні Ваші контакти. Напишіть нам на info@apk.hlr.ua або наберіть нас: +380 (68) 023-96-94, +380 (67) 218-71-98. Дякуємо!
додати коментар
Вас також може зацікавити