Поляриметричний метод визначення масової частки лактози в молочних продуктах (сироватці та сухому молоці)

Цей метод застосовується для швидкого визначення кількості лактози в окремих молочних продуктах. Переважно використовується в дослідженні молочної сироватки, отриманої під час виробництва інших продуктів та сухого молока.

отримати комерційну пропозицію

Суть методу базується на поляриметричному визначенні кута обертання площини поляризації світла під час проходження його крізь розчин фільтрату, отриманого із сухого молока, з подальшим переведення значень у показники вмісту лактози.

Для проведення дослідження знадобиться поляриметр із міжнародною цукровою шкалою.

Поляриметр Hanon серії P з технологією автоматичного фотоелектричного контролю характеризуються високою точністю й зручністю в експлуатації. Вимірюючи оптичне обертання, прилади аналізують концентрацію і чистоту речовин.

Особливості Hanon:

  • Контроль температури: вбудований термостат Пельтьє, який автоматично контролює температуру зразка у діапазоні від 10 до 50°C
  • Система налаштування власних калібрувань
  • Додаткові стандартні поляризаційні трубки з програмним забезпеченням для калібрування користувачем
  • Великий кольоровий сенсорний дисплей та інноваційний програмний інтерфейс забезпечують надзвичайно зручне керування пристроєм і збирання даних. P810/P850 мають 5,6-дюймовий TFT-дисплей, а P810 Pro/P850 Pro – 8-дюймовий TFT-дисплей
  • Джерело світла – світлодіоди високої яскравості з терміном служби понад 100000 годин

Технічні характеристики приладів Hanon серії P

Параметри Модель
P810 P810 Pro P850 P850 Pro
Діапазон вимірювання ± 89,99°; ± 259°Z
Змінні параметри Оптичне обертання; відносне оптичне обертання; концентрація; одиниці міжнародної цукрової шкали
Мінімальне значення 0,001° (оптичне обертання)
Точність ± 0,01º (-45º ≤ … ≤ +45º); ± 0,02º (< -45º … >+45º)
Відтворюваність 0.002° (оптичне обертання)
Мінімальне світлопропускання 1%
Довжина хвилі 589,3 нм (D-лінії натрію)
Температурний контроль Немає Є Є
Діапазон термоконтролю - +15…+30°С +15…+50°С
Точність термоконтролю - ± 0,3°С ± 0,3°С
Порти підключення USB; RS-232 USB – 3; RS-232; WI-FI USB; RS-232 USB – 3; RS-232; WI-FI
Зберігання результатів дослідження в пам’яті 1 Гб 8 Гб 1 Гб 8 Гб
Відповідність стандарту 21CFR Part 11 Немає Є Немає Є
Дисплей 5,6 дюйма 8 дюймів 5,6 дюйма 8 дюймів
Поляриметрична трубка До 200 мм
Atlas-тривалість Немає 4 години Немає 4 години
Параметри живлення 220 В (± 10%) / 50 Гц
Можливість калібрування Опція

Поляриметр Atago SAC-i – високоточний автоматичний цифровий прилад для вимірювання кута обертання різних оптично активних речовин. Має вбудовану міжнародну цукрову шкалу, що дає змогу використовувати цей прилад у харчовій промисловості. Поляриметр вирізняється стабільними вимірюваннями за 13 секунд (4 секунди у прискореному й повторюваному режимі вимірювання). У стандартну комплектацію включено скляні кювети 100 і 200 мл. За необхідності вимірювання на поляриметрі Atago Sac-I з термостатуванням зразків прилад додатково необхідно обладнати кюветою з охолоджувальним контуром і циркуляційним насосом із відповідною функцією.

Особливості Atago SAC-i:

  • Автоматична температурна компенсація
  • Великий сенсорний екран
  • Таймер увімкнення
  • Можливість підключення до рефрактометрів серії RX
  • Програмне забезпечення відповідає FDA 21 CFR Part 11
  • Штуцери для підключення циркуляційного термостату
  • Відповідність стандартам GMP / GLP

Шкали поляриметра SAC-i:

  • Кут обертання площини поляризації
  • Міжнародна цукрова шкала без автоматичної температурної компенсації
  • Міжнародна цукрова шкала з автоматичною температурною компенсацією
  • Питома частота обертання
  • Концентрація
  • Чистота
  • Кут обертання з автоматичною температурною компенсацією для кварцової пластини

Технічні характеристики поляриметра SAC-i

Кут обертання -90,0000…+90,000°
або -360,0000…+360,0000°
Точність кута обертання ± 0,002° (-5,0000...+5,0000°);
±0,005° (-45,014... -5,0001 и +5,0001...+45,014°)
Мінімальне значення кута обертання 0,0001
Міжнародна цукрова шкала -260,00…+260,00°Z
Точність міжнародної цукрової шкали ± 0,015°Z
Мінімальне значення міжнародної цукрової шкали 0,0001°Z
Відносна помилка міжнародної цукрової шкали ± 0,2°Z
Температурна компенсація 10,0…40,0°С
Джерело світла Світлодіод
Довжина хвилі 589 нм
Розміри поляриметра 60 х 36,5 х 21 см
Вага рефрактометра 20,0 кг

Для проведення дослідження додатково знадобиться таке обладнання: ваги лабораторні з найбільшою межею зважування 200 г і похибкою 0,001 г, термометри, електроплитка, фільтри паперові, посуд лабораторний (мірні циліндри й піпетки, колби, стакани).

З реагентів – цинк оцтовокислий 2-водний та калій залізистосиньородистий 3-водний.