Термічний метод
Метод висушування за температури 102 ± 2°С
Термічний метод

Цей метод підходить для більшості молочних продуктів і є арбітражним методом у визначенні масової частки вологи чи вмісту сухих речовин у молочних продуктах (ДСТУ 8574:2015 «Продукти молочні. Методи визначення масової частки вологи в молочних сухих і згущених продуктах та молоковмісних консервах»; ДСТУ 8552:2015 «Молоко та молочні продукти»; ДСТУ ISO 6731:2007 «Молоко, вершки, та згущене молоко»; ДСТУ ISO 8851-1/IDF 191-1:2007 «Масло вершкове»; ДСТУ ISO 2920:2005 «Сир альбумінний»; ДСТУ ISO 5534:2005 «Сир і плавлений сир»; ДСТУ ISO 5550 / IDF 78:2014 «Казеїни та казеїнати»; ДСТУ ISO 3728:2005 «Морозиво вершкове та молочне»).

Рефрактометричний метод
Рефрактометричний метод визначення вологи в згущених молочних продуктах
Рефрактометричний метод

Використовується для згущених молочних продуктів (ДСТУ 8574:2015 «Продукти молочні. Методи визначення масової частки вологи в молочних сухих і згущених продуктах та молоковмісних консервах»).

Визначення вологи й сухих речовин у молочних продуктах за допомогою ІЧ-аналізаторів
Аналізатор молочних продуктів SpectraStar™ XT-R (Unity Scientific, США)
Визначення вологи й сухих речовин у молочних продуктах за допомогою ІЧ-аналізаторів

Визначення показників молочних продуктів за допомогою аналізаторів дозволяє скоротити час дослідження та кошти на придбання необхідної реагентики (ДСТУ ISO 9622:2013 «Молоко незбиране. Визначення вмісту молочного жиру, білка та лактози. Настанова з експлуатації вимірювальних приладів для роботи в середній частині інфрачервоного спектра випромінення»).