Визначення стеринів у молочних продуктах має дві основні мети. А саме: вимірювання загального вмісту холестерину (єдиний стерол тваринного походження) у продукті для отримання інформації про поживну цінність, виявлення присутності рослинних жирів і кількісне визначення специфічних фітостеролів (кампестеролу, стигмастерину, брасикастерину), доданих для фальсифікації жиру в молочних продуктах.
ДСТУ ISO 3594-2001 (ISO 3594:1976, IDT) «Жир молочний. Виявлення рослинного жиру методом газорідинної хроматографії стеринів».
ДСТУ ISO 3595-2007 «Жир молочний. Виявлення рослинного жиру з використанням фітостерилацетату».
ДСТУ ISO 6799-2002 «Жири та олії тваринні i рослинні. Визначення складу стеринової фракції. Газохроматографічний метод» (газохроматографічний метод на капілярній колонці).
Метод має високу точність і за вмісту фітостеринів вище ніж 2 % дає можливість стверджувати про безперечну фальсифікацію. Цей метод не застосовується в разі фальсифікації жирами НЕ рослинного походження.
Об’єкт дослідження: будь-яка молочна продукція.
Обладнання: Газовий хроматограф ChroZen GC, виробник Young In Chromass, Південна Корея.
Газохроматографічні колонки, ферули і шприци для введення проби є невід’ємним компонентом аналізу жирно-кислотного складу продуктів. Фахівці ХЛР допоможуть підібрати потрібні витратні матеріали під Ваше завдання.
Додатково знадобляться