Визначення стеринів

Визначення стеринів у молочних продуктах має дві основні мети. А саме: вимірювання загального вмісту холестерину (єдиний стерол тваринного походження) у продукті для отримання інформації про поживну цінність, виявлення присутності рослинних жирів і кількісне визначення специфічних фітостеролів (кампестеролу, стигмастерину, брасикастерину), доданих для фальсифікації жиру в молочних продуктах.

ДСТУ ISO 3594-2001 (ISO 3594:1976, IDT) «Жир молочний. Виявлення рослинного жиру методом газорідинної хроматографії стеринів».

ДСТУ ISO 3595-2007 «Жир молочний. Виявлення рослинного жиру з використанням фітостерилацетату».

ДСТУ ISO 6799-2002 «Жири та олії тваринні i рослинні. Визначення складу стеринової фракції. Газохроматографічний метод» (газохроматографічний метод на капілярній колонці).

Метод має високу точність і за вмісту фітостеринів вище ніж 2 % дає можливість стверджувати про безперечну фальсифікацію. Цей метод не застосовується в разі фальсифікації жирами НЕ рослинного походження.

Об’єкт дослідження: будь-яка молочна продукція.

Обладнання: Газовий хроматограф ChroZen GC, виробник Young In Chromass, Південна Корея.

Газохроматографічні колонки, ферули і шприци для введення проби є невід’ємним компонентом аналізу жирно-кислотного складу продуктів. Фахівці ХЛР допоможуть підібрати потрібні витратні матеріали під Ваше завдання.

Додатково знадобляться

  • Сушильна шафа: нагрівання зразка, висушування після екстракції
  • Шейкер орбітальний
  • Ваги аналітичні (220 / 0,0001 г)
  • Колбонагрівач на три колби (250–100 мл)
  • Концентратор зразків у потоці інертного газу (блок, вставки, голки)
  • Роторний випаровувач (відгін розчинника з розчину молочного продукту)
  • Набір для ТШХ (камера, УФ-кабінет, пластини, розпилювач)
  • Бідистилятор
  • Електронні піпет-дозатори (точне дозування розчинів) – три об’єми + набори наконечників