Присутність вільних кислот в меді визначають за показником рН, загальний кислотний склад (усіх органічних і неорганічних кислот) характеризують показником загальної кислотності. Кислотність – показник натуральності та якості меду: від нього залежать смакові властивості, хімічна й мікробіологічна стабільність продукту.
Для меду характерна наявність невеликої кількості органічних і неорганічних кислот. Зазвичай їх видовий склад представлений яблучною, молочною, винною, щавлевою, лимонною кислотами, які в меді перебувають у вільному стані. Від наявності кислот залежать смак і аромат меду, його бактерицидні властивості.
Підвищена кислотність свідчить про закисання меду. Знижена кислотність може бути наслідком фальсифікації, наприклад, за рахунок додавання цукрового сиропу, або крохмалю.
Вільні кислоти визначають за концентрацією водневих іонів (Н+) – показником активної кислотності (рН). Значення рН для квіткових сортів коливаються в діапазоні від 3,5 до 4,1, лише липовому меду властива кислотність у межах від 4,5 до 7.
Загальна кислотність – це вміст усіх кислот у меді, який виражають кількістю їдкого натру, витраченого на титрування 100 г меду. Значення загальної кислотності варіює від 0,23 до 6,16 мл NаОН. На показник загальної кислотності впливає походження меду, умови медозбору й перероблення нектару бджолами.
Методи визначення кислотності затверджено ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови» та Міжнародною комісією з меду (International Honey Commission).
Необхідне обладнання
Портативний рН-метр ST300, Ohaus
Діапазон вимірювання pH | 0,00–14,00 |
Роздільна здатність pH | 0,01 |
Межа похибки pH | ± 0,01 |
Діапазон температур, °C | 0–100 |
Роздільна здатність, °C | 0,1 |
Межа похибки, °C | ± 0,5 |
Діапазон вимірювання ОВП, мВ | ± 1999 |
Похибка вимірювання ОВП, мВ | 1 |
Точність вимірювання ОВП, мВ | 1 |
Термокомпенсація | Є |
Калібрування | Три точки |
Живлення | Батарейки AAА |
Дисплей | LCD |
Пам’ять | 30 значень |
Габарити, мм (В x Д x Ш) | 35 x 170 x 90 |
рН-метр/кондуктометр АВ 33PH, Ohaus
Високотехнологічний настільний прилад із 6,5-дюймовим екраном та зручним інтерфейсом, що гарантує стабільність рутинних лабораторних досліджень меду.
Діапазон вимірювання pH | -2,00…16,00 (± 0,01) |
Роздільна здатність pH | 0,01 |
Діапазон вимірювання ОВП, мВ | ± 2000 (± 1) |
Термокомпенсація | Є |
Калібрування | Три точки |
Живлення | Мережеве, 220 В |
Дисплей | 6,5-дюймовий РК-дисплей із підсвічуванням |
Пам’ять | До 1000 значень |
Габарити, мм (В x Д x Ш) | 142 x 210 x 51 |
Визначення загальної кислотності меду з максимальною точністю, де виключено помилки оператора. Автоматичний титратор рекомендується до застосування згідно з добіркою методів «Harmonised methods of the International Honey Commisson».
Максимальна кількість методів | 150 |
Функції для кожного методу | Макс. 12 |
Можливість встановлення додаткових бюреток | Так (одна, лише для дозування) |
Програмне забезпечення LabX | Так |
Ярлики користувачів | 12 |
Метод визначення | Потенціометричний |
Підключення принтера | Так (USB) |
Підключення зчитувача штрих-коду | Ні |
Дисплей | Кольоровий 5,7-дюймовий VGA, сенсорний екран |