Визначення питної соди

Додавання цієї хімічної сполуки до молока знижує його кислотність і погіршує технологічну придатність такої сировини. ДСТУ 8378:2015 Молоко. Методи визначення соди.

Питна сода додається у молоко з метою нейтралізації кислот, які утворюються у процесі його зберігання. Таке молоко швидко псується, у ньому розвивається стороння мікрофлора, особливо гнилісна, що робить його непридатним і шкідливим для споживання. Присутність соди призводить до зміщення рівня рН у лужну сторону, що визначають по зміні забарвлення індикаторів – бромтимолового синього.

Методи визначення соди

  1. Кількісні:
  • Метод титрування
  1. Якісні:
  • Реакція із бромтимоловим синім
  • Індикаторні смужки «Нейтралізуючі речовини» («Дельта хім-тек»)

Метод титрування

(ДСТУ 8378:2015 Молоко. Методи визначення соди)

Метод ґрунтується на озоленні зразку молока і визначенні лужності золи титруванням.

Переваги:

  1. Метод регламентується ДСТУ.
  2. Дозволяє визначити кількість доданої до молока соди.

Особливості:

  1. Тривалий і енерговитратний метод визначення.
  2. Потребує значної кількості лабораторного обладнання.

Необхідне обладнання: сушильна шафа, муфельна піч, бюретка для титрування із індикатором, плитка електрична, водяна баня. Реактиви: розчин соляної кислоти, розчин гідроксиду натрію, насичений розчин хлористого кальцію, спиртовий розчин фенолфталеїну.

Реакція із бромтимоловим синім

(ДСТУ 8378:2015 Молоко. Методи визначення соди)

Суть методу ґрунтується на зміні забарвлення індикатору бромтимолового синього при додаванні його в молоко, яке містить карбонати, або бікарбонати натрію. Мінімальна кількість соди, яку можна визначити за допомогою методу, – 0,05%.

Переваги:

  1. Метод регламентується ДСТУ.
  2. Висока чутливість методу.

Особливості:

  1. Якісний тест.
  2. Потреба в негативному контролі.

Необхідне обладнання: ваги лабораторні із допустимою похибкою ±0,0003 г та пробірки для проведення аналізу. Реактиви: бромтимоловий синій.

Індикаторні смужки «Нейтралізуючі речовини»

Переваги:

  1. Швидкість і простота проведення дослідження.
  2. Відсутність необхідності придбання вартісного обладнання.
  3. Портативність.
  4. Аналіз одразу двох показників (сода і аміак).

Особливості:

  1. Аналіз проводять у молоці при температурі 18…20 ̊С.
  2. Метод не регламентується нормативними документами.

Необхідне обладнання: індикаторні смужки «Нейтралізуючі речовини» (виробництва компанії «Дельта хім-тек») . Смужки призначені для якісного визначення вмісту соди і аміаку в сирому, пастеризованому, стерилізованому та відновленому молоці. Даний тест повністю готовий до роботи і не вимагає використання додаткових реактивів і обладнання. Проста процедура тестування забезпечує отримання надійного результату за 15 секунд. Індикаторні смужки поставляються по 100 шт. в упаковці.

Спосіб застосування: занурити індикаторну смужку в молоко на 1 – 2 секунди, після чого витягти, через 15 секунд порівняти забарвлення індикаторної смужки з кольоровою шкалою.

Вас також може зацікавити