Високоефективна рідинна хроматографія (ВЕРХ) – метод, що володіє такими перевагами, як висока селективність, відтворюваність і низькі межі виявлення. Більшість існуючих нормативно-технічних документів з визначення вмісту мікотоксинів засновані саме на цьому методі.
Мікотоксини – це вторинні метаболіти цвілевих грибів, які з кожним роком стають все більшою проблемою, адже є незмінними забруднювачами продуктів харчування і мають токсичні властивості. Найбільш сприятливими умовами для розвитку цвілевих грибів є тепло і волога, тому вкрай важливо дотримуватись оптимальних умов при зберіганні продукції.
Продукти, заражені мікотоксинами, негативно впливають на організм і можуть бути причиною важких захворювань, які називаються мікотоксикозами.
Основними об’єктами зараження найбільш розповсюдженими групами мікотоксинів є зернові культури, горіхи, кукурудза, спеції, фрукти, боби, овочі, насіння соняшнику, какао, а також корми для тварин.
Для аналізу продуктів харчування на мікотоксини можна виділити імуноферментний метод аналізу та метод із використанням рідинної хроматографії.
-ВЕРХ+УФ*/ФЛД** | -ВЕРХ-МС***/МС |
• Дозволяє визначати кількість певного виду мікотоксину в пробі • Референтний метод, регламентується нормативними документами (ГОСТ, ДСТУ, ISO, EN) • Вдале співвідношення «ціна/якість (точність)» • Досить тривала та ретельна пробопідготовка (для кожного виду мікотоксину окремо) |
• Дозволяє визначати декілька видів мікотоксинів за один аналіз • Референтний метод, регламентується нормативними документами (ГОСТ, ДСТУ, ISO, EN) • Мультианаліз продукції • Висока чутливість • Швидкість аналізу • Висока пропускна здатність • Спрощена пробопідготовка (єдина для визначення всіх мікотоксинів в одній пробі) |
*ультрафіолетовий детектор
**флуоресцентний детектор
***мас-спектрометричний детектор
Документ | Опис |
ГОСТ 31691-2012 | Зерно і продукти його переробки, комбікорми. Визначення вмісту зеараленона методом високоефективної рідинної хроматографії |
EN 15891:2010 | Продукти харчові. Визначення дезоксиниваленола в продовольчому зерні, продуктах його переробки і продуктах на зерновій основі для харчування грудних дітей і дітей раннього віку. Метод ВЕРХ із застосуванням імуноафінної колонної очистки екстракту і спектрофотометричного детектування |
ДСТУ EN 13585:2009 | Харчові продукти. Визначення вмісту фумонізинів В1 та В2 у кукурудзі методом ВЕРХ з очищанням твердофазною екстракцією |
ДСТУ EN ISO 15141-1-2001 | Продукти харчові. Визначення охратоксину А в зерні та продуктах із зернових культур. Частина 1. Метод високоефективної рідинної хроматографії з очищенням силікагелем |
ДСТУ EN 12955-2001 | Продукти харчові. Визначення афлатоксину В1 та суми афлатоксинів В1, В2, G1 та G2 у зернових культурах, фруктах із твердою шкіркою та похідних від них продуктах. Метод високоефективної рідинної хроматографії за допомогою постколонкової дериватизації (EN 12955:1999, IDT) |
ДСТУ 4987:2008 | Зерно, зернобобові та продукти їх перероблення. Визначення вмісту Т-2 токсину методом рідинної хроматомас-спектрометрії |
ДСТУ 4988:2008 | Зерно, зернобобові та продукти їх перероблення. Визначення вмісту зеараленону методом рідинної хроматомас-спектрометрії |
ДСТУ 4991:2008 | Зерно, зернобобові та продукти їх перероблення. Визначення вмісту охратоксину А методом рідинної хроматомас-спектрометрії |
Кожен із методів визначення мікотоксинів забезпечує нам досягнення фінального результату, але різними шляхами. Залежно від поставлених задач при аналізі мікотоксинів, від умов його проведення, людського ресурсу, який буде залучений, та результату, якого ми очікуємо по закінченню, – обирається найоптимальніший для конкретного випадку метод. Ми у свою чергу забезпечимо Вас індивідуальними рекомендаціями щодо вибору оптимального технічного рішення, зважаючи на Ваші задачі та враховуючи наш досвід.