facebook
Визначення стійкості напоїв

Стійкість (стабільність) напоїв залежить від впливу температури, світла й кисню. Підвищена температура та ультрафіолетове випромінювання прискорюють хімічні реакції, що призводять до зміни смаку й зовнішнього вигляду напою. Методи «прискореного старіння» допомагають прогнозувати ці зміни та оптимізувати рецептури й упаковку для продовження терміну придатності. Правильні умови зберігання значно знижують ризик втрати якості продукту.

отримати комерційну пропозицію

Визначення стійкості регламентується ДСТУ 7100:2009 «Продукція безалкогольної промисловості. Метод визначання стійкості». 

Суть методу: метод базований на визначанні терміну, протягом якого продукція безалкогольної промисловості зберігає свої якісні показники та показники безпеки.

Проведення випробовування

  1. Дві пляшки з продукцією в день фасування ставлять у шафу-термостат або термостатну кімнату з полицями за температури (20 ± 2) °С.
  2. Для фіксації початку зміни споживчих властивостей прозорих напоїв і сиропів пляшки з продукцією щодня переглядають на фоні джерела світла (денне світло або люмінесцентна лампа), на рівні очей, на відстані від 40 см до 50 см і візуально визначають утворення помутніння або осаду, не закладеного в рецептуру.
  3. Стійкість непрозорих напоїв, сиропів, напоїв бродіння й напоїв із хлібної сировини встановлюють  в останні два дні терміну стійкості, визначаючи перевищення гранично-допустимих значень титрованої кислотності та зниження масової частки сухих речовин нижче гранично допустимих значень.

Стійкість напоїв вимірюють кількістю діб:

  • У прозорих напоях і сиропах – з моменту фасування до утворення помутніння або осаду
  • У непрозорих напоях та сиропах, квасах і напоях із хлібної сировини – з моменту фасування до зростання титрованої кислотності вище встановлених меж і зниження масової частки сухих речовин нижче гранично-допустимих значень

Необхідне обладнання

Інкубатори серії MIR, PHCBi Японія.

Визначення стійкості напоїв

Технічні характеристики:

  • Діапазон температур від 4 °C до 60 °C
  • Температурна стабільність 0,1 °C при 37 °C
  • Рівномірність температури 0,7 °C при 37 °C
  • Компресорне охолодження з використанням природних холодоагентів
  • Можливість програмувати й зберігати до 40 програм по 99 сегментів кожна
  • Примусова вентиляція
  • 7-дюймовий сенсорний екран, що відображає історію тривог, робочий стан і криву температури в реальному часі
  • Експорт даних через USB-порт
  • Сигналізація відкриття дверей, високої та низької температури, режим очікування або автоматичний перезапуск після збою живлення
  • Об’єм: 150 / 250 / 420 / 670 л
  • Кількість полиць, стандартно: від двох до чотирьох залежно від об’єму

№ моделі

Температурний діапазон

Внутрішній об’єм, л

Зовнішні розміри, мм

Внутрішні розміри, мм

Д

Ш

В

Д

Ш

В

TFSRI150-230В

Від 4 °C до 60 °C

150

700

640

1215

550

450

615

TFSRI250-230В

250

700

640

1615

550

450

1015

TFSRI420-230В

420

820

790

1690

628

640

150

TFSRI670-230В

670

940

820

1990

790

628

1350