Система визначення кількості та якості клейковини дозволяє проводити аналіз механічним методом відповідно до ДСТУ ISO 21415-2 «Пшениця і пшенична мука. Вміст клейковини. Частина 2. Визначення сирої клейковини механічним способом», а також відповідно до міжнародних стандартів.
Набір лабораторного обладнання дозволить проводити аналіз ручним методом, застосування якого передбачено у стандартах і технічних умовах на пшеницю й борошно, що встановлюють вимоги на них.
Деформація клейковини – показник пружності, який є одним із важливих елементів якості пшениці, що впливає на хлібопекарські властивості борошна. Якість клейковини пшениці залежить від її здатності чинити опір стисканню й розтягуванню, як обернено пропорційному ступеню впливу.
Клейковина не має бути надмірно щільною й занадто м’якою, пружність її має відповідати зафіксованим у нормативних документах значенням.