Кількість та якість клейковини є важливими показниками, що впливають на якість кінцевого продукту при виробництві хліба, печива, крекерів та макаронних виробів. Пшениця з однаковим вмістом білку та скловидністю може мати різний вміст та характеристики клейковини. Якість клейковини визначається значенням показника «індекс клейковини», який дозволяє оцінити ступінь пошкодження зерна погодними умовами, шкідниками, неправильним сушінням тощо.
Дане обладнання дозволяє проводити аналіз кількості та якості клейковини механічним методом відповідно до ДСТУ ISO 21415-2 «Пшениця і пшеничне борошно. Вміст клейковини. Частина 2. Визначення сирої клейковини механічним способом», а також відповідно до міжнародних стандартів.
Система складається із:
Система дозволяє визначати:
Прилад для відмивання клейковини використовується для визначення кількості сирої клейковини у зразках пшениці та борошна. Помістивши зразок в прилад, усі операції виконуються автоматично. Час замісу та промивання можна також задати самостійно.
Мірний стакан (2х), ємність для води, ємність для відмивки, шланг, електричний шнур, насос, шовкове сито (10х), сито (10х)
Водяний бідон з нагрівачем, Система для дозування
Бідон з можливістю регулювання температури води забезпечує надійні результати і легкість у використанні
У процесі центрифугування видаляється залишкова волога із відмитої клейковини, а також в результаті дії відцентрових сил одна частина клейковини проходить через сітку касети, а друга частина залишається на її поверхні. Співвідношення цих частин визначається «силою» клейковини. Одночасно прилад здатний виконувати аналіз двох зразків і таким чином економити час і витрати на персонал.
Прилад використовується для висушування відмитої клейковини. Цей показник дозволяє оцінити водопоглинальну здатність муки.
Всі прилади мають сертифікацію СЕ.
На YouTube-каналі APK HLR можна подивитися відео:
Демонстрація роботи системи для визначення кількості та якості клейковини Makswell