Пробовідбір
Пробовідбір

Результати будь-якого аналізу залежать від правильного відбору проб і попередньої їх обробки. Зразки ґрунту відбирають за допомогою ґрунтового бура або щупа. Відбір проб для агрохімічного аналізу необхідно проводити, враховуючи вертикальну структуру, неоднорідність ґрунтового покриву, рельєф і клімат місцевості.

Зважування
Зважування

Популярний процес, без якого не обійтися в жодній лабораторії.

Сушіння
Сушіння

Для проведення хімічного аналізу проби ґрунтів висушують до повітряно-сухого стану за нормальних умов протягом декількох днів або вдаються до примусового просушування в сушильних шафах при температурі ≈37–39 °С. Закінчення сушіння контролюють органолептичним методом. Проба вважається доведеною до повітряно-сухого стану, якщо складові її не злипаються, не прилипають до твердих предметів, при роздавлюванні кришаться, порошать.

Подрібнення
Подрібнення

Мета подрібнення – отримати більш однорідний зразок, який можна ретельно перемішати при взятті середньої проби. Оскільки середня проба характеризує всі властивості досліджуваного ґрунту, на підготовку зразка звертають особливу увагу.

Виділення фракції
Виділення фракції

Подрібнений матеріал просіюється крізь сито. Просіювання ґрунту крізь сита з певними розмірами комірок при хімічному аналізі переслідує різні цілі.
Діаметр отворів залежить від специфіки аналізу: від 2 мм до 0,25 мм. Частина матеріалу, що не пройшла через сито, повторно подрібнюється в дробарці, млині або в ступці.
Просіювання дозволяє отримати однорідний зразок ґрунту, що забезпечує відтворюваність повторних визначень.

Підготовка води
Підготовка води

Вода є основним реагентом для багатьох типів досліджень, у тому числі хімічних аналізів. Для зменшення кількості невдалих досліджень необхідно контролювати її якість. Причиною отримання результатів, близьких до критичних, може бути погана якість води, яка зрештою може призвести до отримання невірних результатів.

Приготування витяжки
Приготування витяжки

Ґрунтова витяжка – екстракт, отриманий після обробки ґрунту розчином заданого складу, що діяв на ґрунт певний час при певному співвідношенні «ґрунт/розчинник». Кожен розчинник (вода, розчини різних кислот, лугів або солей різної концентрації, органічні розчинники – спирт, ацетон, бензол тощо) екстрагує із ґрунту в контрольованих умовах якусь певну групу сполук. Метод широко використовується для вивчення доступних для рослин поживних речовин, фракційного складу гумусу, фосфатів, складу поглинених основ, водних витяжок і т.д.

Мийка та дезінфекція
Фото пробірок після миття з допомогою лабораторної посудомийної машини Miele
Мийка та дезінфекція

На відміну від звичайного посуду до лабораторного посуду висувається ряд вимог, оскільки він повинен бути завжди ідеально чистим. Рекомендується мити посуд відразу після його використання. Адже саме від рівня стерильності будуть залежати результати проведених робіт: навіть незначне забруднення може призвести до похибок аналізів і експериментів.

Вас також може зацікавити