Контроль кислотності грунту відповідно до вирощуваної культурою
Павлущик Юлія – експерт групи «Агро» ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

Визначення кислотності ґрунту в польових умовах

Для підвищення врожаю агрономи вносять в ґрунт добрива, прополюють, поливають, розпушують – але рослини все одно зростають повільно та хворіють.

Правильний розвиток городніх культур залежить від ступеня кислотності ґрунту. Про те, як визначити кислотність ґрунту в польових умовах, розповімо далі.

Для точного вимірювання кислотності ґрунту використовують високочутливі прилади (рН-метри) в агрохімічних лабораторіях. Однак цей варіант неприйнятний, оскільки потрібно чекати результатів, якщо реагувати на ситуацію потрібно відразу.

КОНТРОЛЬ КИСЛОТНОСТІ ГРУНТУ ВІДПОВІДНО ДО ВИРОЩУВАНИХ КУЛЬТУР

У разі невідповідності кислотності ґрунту виду рослин порушується процес їхнього харчування. Корисні речовини і сполуки не засвоюються, і в результаті рослини ростуть повільно та хворіють. Крім того, низьке значення рН може привести до того, що мікроелементи, такі як мідь, цинк і бор, можуть виявитися для рослин токсичними.

У таких випадках для вимірювання показника pH приходять на допомогу кишенькові або портативні pH-метри, які спеціально призначені для дослідження ґрунтів:

Кишеньковий аналізатор кислотності грунту

Кишеньковий прилад:

- Кишеньковий аналізатор кислотності

Призначений для проведення вимірювань за межами лабораторій в «польових умовах». Дозволяє відразу на місці взяття зразка отримати результат.

Портативний аналізатор кислотності грунту

Портативний прилад:

- Портативний аналізатор кислотності

Призначений для вимірювання рН або відносної кислотності (лужності) зразків із точністю 0,1 або 0,01 од. рН при заданій температурі. Залежно від завдання до портативного рН-метру можна підібрати електроди, наприклад: ОВП-електрод, рН-електрод різної модифікації, у тому числі і з конусною мембраною (для безпосереднього вимірювання рН в ґрунті «проколюванням»).

ВПЛИВ ЕЛЕКТРОПРОВІДНОСТІ (ЕС) ҐРУНТУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ КУЛЬТУР

Електропровідність – показник кількості розчинених солей. Високі концентрації солі можуть знизити проростання насіння й уповільнити зростання рослин. Деякі культури дуже чутливі до солей у ґрунті, у той час як інші можуть переносити високі концентрації. Як конкретна рослина реагує на солі, буде залежати від структури ґрунту і вмісту вологи (будь-яка сіль знижує доступність води рослинам), а також від умов навколишнього середовища, таких як температура та швидкість вітру.

Які прилади використовувати?

Кишеньковий аналізатор електропровідності (кондуктометр)

- Кишеньковий аналізатор електропровідності (кондуктометр)

Призначений для визначення питомої електропровідності в різних діапазонах (від 0 мкСм до 20 мСм, залежно від модифікації приладу).

Портативний кондуктометр

Портативний кондуктометр

Призначений для вимірювання питомої електропровідності та загального солевмісту (TDS) в розчинах.

Кишеньковий аналізатор загального солевмісту

- Кишеньковий аналізатор загального солевмісту

Призначений для визначення вмісту солі (загальної мінералізації органічних і неорганічних речовин) в розчині без необхідності перетворення результату. Операції з кишеньковими приладами виконуються однією рукою, інша залишається вільною для маніпуляцій із зразками.

Мультипараметровий прилад рН /TDS/солемір

Мультипараметровий прилад рН /TDS/солемір

Призначений для визначення кислотності, питомої електропровідності, солоності, опору і температури розчину.

Для проведення повноцінного аналізу в «польових умовах» також знадобиться набір посуду (набір для аналізу 1 проби):

  • 2 склянки, V≈50 мм
  • Воронка лабораторна
  • Знезолені фільтри (для фільтрування ґрунтової суспензії)
  • Набори для калібрування рН-метрів і кондуктометрів

У наступних матеріалах розповімо про портативні лабораторії у «валізі» для аналізу ґрунту та пробовідбірники. Підписуйтесь на оновлення й отримуйте першими інформацію, яка допомагає в роботі.

Раді бути корисними!

Якщо у Вас виникло питання – напишіть нам, і ми знайдемо на нього відповідь.

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
56.55%
Корисно 5 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити