Електропровідність

Визначення електропровідності меду є одним із первинних методів контролю якості цього продукту. Електропровідність меду зазвичай пов’язана зі вмістом мінеральних сполук, солей та інших електролітів. Дає змогу виявити фальсифікацію у вигляді розбавлення сторонніми рідинами.

отримати комерційну пропозицію

Питома електрична провідність меду залежить від сорту, агрегатного стану, вологості, зрілості, вмісту зольних елементів тощо. Провідниками електроструму в меді є кислоти, білкові речовини, декстрини й мінеральні солі. Найнижчу питому електропровідність має світлий акацієвий мед – 0,0165 См/м, а найвищу – темні сорти (липовий – 0,0573 См/м, гречаний – 0,0734 См/м, інші). Електропровідність меду визначають кондуктометричним методом за ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови» з відповідними вимогами: від 0,2 до 1,5 мСм/см. Зазвичай європейські імпортери встановлюють вимоги щодо необхідної провідності в межах до 0,8 мСм/см для всіх сортів меду.

Необхідне обладнання

рН-метр/кондуктометр АВ 33PH, Ohaus

Високотехнологічний настільний прилад із 6,5-дюймовим екраном та зручним інтерфейсом, що гарантує стабільність рутинних лабораторних досліджень меду.

Діапазон вимірювання pH -2,00…16,00 (± 0,01)
Роздільна здатність pH 0,01
Діапазон вимірювання ОВП, мВ ± 2000 (± 1)
Термокомпенсація Є
Калібрування Три точки
Живлення Мережеве, 220 В
Дисплей 6,5-дюймовий РК-дисплей із підсвічуванням
Пам’ять До 1000 значень
Габарити, мм (В x Д x Ш) 142 x 210 x 51

Портативний кондуктометр ST300С, Ohaus

Діапазон вимірювання ПЕП 0,00 мкСм/см – 199,9 мСм/см
Роздільна здатність ПЕП 0,01 мкСм/см
Межа похибки ПЕП ± 0,5 %
Діапазон температур, °C 0–100
Роздільна здатність, °C 0,1
Межа похибки, °C ± 0,3
Діапазон вимірювання TDS 0,1 мг/л – 199,9 г/л
Похибка вимірювання TDS ± 0,5%
Точність вимірювання TDS 0,1 мг/л
Термокомпенсація Є
Калібрування Одна точка
Живлення Батарейки AAА
Дисплей LCD
Пам’ять 30 значень
Габарити, мм (В x Д x Ш) 35 x 170 x 90
Вага, кг 0,16