Визначення електропровідності меду є одним із первинних методів контролю якості цього продукту. Електропровідність меду зазвичай пов’язана зі вмістом мінеральних сполук, солей та інших електролітів. Дає змогу виявити фальсифікацію у вигляді розбавлення сторонніми рідинами.
Питома електрична провідність меду залежить від сорту, агрегатного стану, вологості, зрілості, вмісту зольних елементів тощо. Провідниками електроструму в меді є кислоти, білкові речовини, декстрини й мінеральні солі. Найнижчу питому електропровідність має світлий акацієвий мед – 0,0165 См/м, а найвищу – темні сорти (липовий – 0,0573 См/м, гречаний – 0,0734 См/м, інші). Електропровідність меду визначають кондуктометричним методом за ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови» з відповідними вимогами: від 0,2 до 1,5 мСм/см. Зазвичай європейські імпортери встановлюють вимоги щодо необхідної провідності в межах до 0,8 мСм/см для всіх сортів меду.
Необхідне обладнання
рН-метр/кондуктометр АВ 33PH, Ohaus
Високотехнологічний настільний прилад із 6,5-дюймовим екраном та зручним інтерфейсом, що гарантує стабільність рутинних лабораторних досліджень меду.
Діапазон вимірювання pH | -2,00…16,00 (± 0,01) |
Роздільна здатність pH | 0,01 |
Діапазон вимірювання ОВП, мВ | ± 2000 (± 1) |
Термокомпенсація | Є |
Калібрування | Три точки |
Живлення | Мережеве, 220 В |
Дисплей | 6,5-дюймовий РК-дисплей із підсвічуванням |
Пам’ять | До 1000 значень |
Габарити, мм (В x Д x Ш) | 142 x 210 x 51 |
Портативний кондуктометр ST300С, Ohaus
Діапазон вимірювання ПЕП | 0,00 мкСм/см – 199,9 мСм/см |
Роздільна здатність ПЕП | 0,01 мкСм/см |
Межа похибки ПЕП | ± 0,5 % |
Діапазон температур, °C | 0–100 |
Роздільна здатність, °C | 0,1 |
Межа похибки, °C | ± 0,3 |
Діапазон вимірювання TDS | 0,1 мг/л – 199,9 г/л |
Похибка вимірювання TDS | ± 0,5% |
Точність вимірювання TDS | 0,1 мг/л |
Термокомпенсація | Є |
Калібрування | Одна точка |
Живлення | Батарейки AAА |
Дисплей | LCD |
Пам’ять | 30 значень |
Габарити, мм (В x Д x Ш) | 35 x 170 x 90 |
Вага, кг | 0,16 |