Білизна борошна – один із головних показників якості, що визначає ступінь вилучення периферійних частин зерна у виробництві борошна. Характеристика, що позначає сортність.
Для визначення білизни борошна експрес-методом застосовуються білизноміри. Це сучасні фотоелектричні прилади, що забезпечують чіткі метрологічні властивості. Вони проводять вимірювання відповідно до ДСТУ ГОСТ 26361:2019 (ГОСТ 26361-2013, IDT). Прилади вимірюють коефіцієнт відбиття поверхні спресованої проби борошна й порівнюють отримані показання з еталоном.
Аналізатор білизни борошна застосовується для оцінювання сортності борошна за білизною, в оперативному контролі технологічного процесу виробництва борошна на підприємствах борошномельної промисловості та для вхідного контролю якості борошна на хлібопекарських підприємствах.
Конструктивно білизномір борошна ВББ-1МК складається з електронного блоку з фотометричною виносною головкою та вимірювальної комірки. Результати вимірювання виводяться на буквено-цифровий рідкокристалічний дисплей в умовних одиницях білизни згідно зі шкалою білизноміра Р3-БПЛ. Меню й текстові підказки українською, російською та англійською мовами.
Прилад простий і зручний у роботі. Завдяки автоматичному калібруванню вдалося скоротити тривалість вимірювання та зменшити суб’єктивний вплив на його похибку. Перед початком вимірювання необхідно підготувати й засипати у вимірювальну комірку заданий у паспорті обсяг борошна. Коли проба готова, білизну необхідно відкалібрувати. Для цього оператор встановлює фотометричну головку в калібрувальну комірку й натискає кнопку – калібрування проводиться автоматично. По закінченні калібрування проводиться вимірювання білизни борошна в трьох точках через отвори у вимірювальній комірці. Середнє значення білизни й відповідність пшеничного борошна за сортністю визначаються автоматично після проведення вимірювань.
Сфери застосування: борошномельні заводи, мінімлини, хлібопекарські підприємства, органи Державної хлібної інспекції, кондитерські фабрики.
Використання білизномірів у процесі аналізу борошна дає змогу проводити:
Технічні характеристики
Діапазон вимірювання білизни борошна, ум. од. | 6–65 |
Абсолютна похибка вимірювання, ум. од. | ± 2 |
Тип індикатора | Буквено-цифровий рідкокристалічний (LCD) індикатор |
Дискретність результатів вимірювання, ум. од. | 0.1 |
Кількість точок вимірювання в одній пробі | 3 |
Тривалість вимірювання білизни однієї проби, не більше ніж, хв | 0.5 |
Тривалість підготовки приладу до роботи (на початку зміни) не більше ніж, хв | 5 |
Калібрування приладу і спосіб вимірювання | Автоматична/ручна |
Живлення | 220 В, 50 Гц |
Маса, не більше ніж, кг | 1.5 |
Габаритні розміри, не більше ніж, мм | 220 х 160 х 120 |
Гарантійний термін роботи, місяців | 18 |