Специфіка якісного аналізу квіткового меду полягає у випаданні в осад падевих речовин через дію відповідних реактивів. Вміст паді характеризує ботанічне походження меду і вказує на скорочення терміну зберігання за рахунок підвищеної мікробіологічної активності.
Падевий мед – унікальний продукт бджільництва, збір якого відбувається не з квіток.
За дефіциту квітучих рослин, властивого кінцю літа – початку осені, або ж за несприятливих умов сезону, таких як довготривала спека, бджоли змушені збирати інші солодкі речовини. Наприклад, медвяну росу – спеціальну речовину, яку виділяють деякі рослини на вегетативних органах. Також комахи із сисним апаратом (наприклад, попелиці) харчуються клітинним соком рослин і залишають секрецію слинних залоз та інші виділення.
Консистенція падевого меду більш тягуча і в’язка, колір темно-коричневий, іноді зеленкуватий. Він добре вбирає вологу й від цього швидко псується. Характерний падевий мед зазвичай збирають у лісах певних кліматичних зон, а звичайний квітковий може мати домішки паді. Чим більший її відсотковий вміст, тим менший термін зберігання меду.
Серед способів визначення паді виділяють: вапняну, спиртову реакції, метод із застосуванням оцтовокислого свинцю. Зокрема, два останніх затверджено у ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови».
Суть якісних проб полягає в тому, що падеві речовини – більшою мірою декстрини – випадають в осад після реакції з реагентами. Також їх вміст можливо кількісно підрахувати після центрифугування.
Необхідне обладнання
У ході дослідження водяну баню використовують для підігріву пробірок за температури від 80 °С до 100 °С
Технічні характеристики
Діапазон температур | Навколишнє середовище 5…100 °C |
Об’єм резервуара, л | 12 |
Маса, кг | 9,5 |
Розміри (Д х Ш х В), см | 30,6 х 32,6 х 34,5 |
Потужність нагрівача, Вт | 1000 |
Матеріал зовнішнього корпусу | Сталь 08КП |
Матеріал резервуара | Нержавійна сталь AISI 304 |