Один із поширених аналітичних методів для кількісного визначення вмісту цукрів у напоях, завдяки відносній простоті, високій точності й доступності лабораторного обладнання.
Є одним із найбільш ефективних і поширених способів визначення цукрів завдяки своїй точності й доступності. Метод базується на вимірюванні поглинання світла за певної довжини хвилі. Інтенсивність поглинання корелює з концентрацією ГМФ, що дає змогу обчислити його кількість у продукті.
Це швидкий неруйнівний аналітичний метод, який використовує відбиття світла поверхнями й межами розділу. Різниця в інтенсивності випромінюваного та відбитого світла дає змогу кількісно визначити концентрацію цукрів (сахарози, глюкози і фруктози). Метод є досить точним і простим у використанні, що робить його популярним для рутинного контролю якості продукції.
ВЕРХ має такі переваги, як висока селективність, відтворюваність і низькі межі виявлення під час дослідження вуглеводного складу напоїв та підсолоджувачів.
Базується на вимірювані коефіцієнта заломлення. Є найбільш швидким і універсальним методом визначення цукрів у напоях.
Ензиматичний метод визначення цукрів є високочутливим і використовує ферменти для точного вимірювання окремих цукрів у зразку. Під час реакції ферменти перетворюють цукри, що супроводжується зміною концентрації речовин, таких як NADH або NADPH, котру вимірюють спектрофотометричним методом.