Пектинові речовини забезпечують в’язкість і стабільність напоїв, особливо соків із м’якоттю, що допомагає уникнути осаду й зберегти однорідність продукту. У освітлених соках пектин може викликати каламутність і впливати на прозорість продукту, тому його необхідно видаляти й контролювати.
Основними сокомісткими речовинами є пектини. Це природні полісахариди, які містяться у фруктах і допомагають їм зберігати свою структуру.
У процесі виробництва соку їх обробляють пектолітичними ферментами, які розщеплюють пектинові речовини. Тому важливо видаляти пектинові речовини, оскільки вони можуть вплинути на прозорість продукту і сприяти помутнінню.
Згідно з вимогами стандартів на фруктові соки, пектинових речовин в освітлених соках бути не повинно.
Пектинові речовини визначаються згідно з ДСТУ 8069:2015 «Продукти перероблення фруктів та овочів. Титриметричний метод визначення пектинових речовин».
Суть методу: титрування лугом попередньо вилучених та підготовлених пектинових речовин до й після гідролізу.
Необхідне обладнання
Титрувальна бюретка Bürkle з оригінальними дозаторами Bürkle.
Бюретка є універсальним приладом для лабораторних потреб, проведення аналізів у польових умовах, гальваностегії, водоочищення тощо. Точність дозування забезпечується спеціальною кнопкою, точне титрування здійснюється за допомогою мікрогвинта, а також високоточної форсунки. Градуювання відповідає класу B (точність відповідає DIN EN ISO 385).
Переваги
Можливі варіанти
Ємність бюретки, мл |
Градуювання, мл |
Точність, мл |
Висота, см |
Об’єм, л |
№ арт. |
5 |
0,05 |
± 0,03 |
61 |
0,5 |
9695–1005 |
10 |
0,05 |
± 0,03 |
56 |
0,5 |
9695–1010 |
15 |
0,1 |
± 0,045 |
52 |
0,5 |
9695–1015 |
25 |
0,1 |
± 0,045 |
65 |
1 |
9695–1025 |
50 |
0,1 |
± 0,075 |
92 |
1 |
9695–1050 |
Цифрова бюретка Titrette (Brand GmbH) має абсолютно нову систему вимірювання, яка забезпечує точність класу A для скляних бюреток. Просте крапельне титрування, компактність і високоточне виконання, можливість підключення до портативного комп’ютера – лише деякі особливості цієї бюретки. Цифрова бюретка Titrette дає змогу виконувати титрування безпосередньо з флакона навіть в обмеженому просторі та без необхідності підключення до електроенергії, відповідно, титрувати можна не тільки в лабораторії, але й у польових умовах.
Особливості
Можливі варіанти
Номінальний об’єм |
Точність, % |
Стандартне виконання |
З можливістю під’єднання до ПК |
10 мл |
± 0,1 |
4760141 |
4760241 |
25 мл |
± 0,07 |
4760151 |
4760251 |
50 мл |
± 0,06 |
4760161 |
4760261 |
Необхідне обладнання
Титратор автоматичний Compact G20S (Mettler Toledo) вирізняється міцною, простою в експлуатації та компактною конструкцією серед лабораторних титраторів. Він призначений для виконання повсякденних завдань титрування. Дуже добре підходить для стандартного промислового лабораторного потенціометричного титрування й повсякденних завдань контролю якості.
Ключові характеристики
Технічні характеристики Compact G20S
Максимальна кількість методів |
150 |
Функції для кожного методу |
Макс. 12 |
Можливість встановлення додаткових бюреток |
Так (одна, лише для дозування) |
Програмне забезпечення LabX |
Так |
Ярлики користувачів |
12 |
Метод визначення |
Потенціометричний |
Користувацький інтерфейс One Click® |
Так |
Титрування за Карлом Фішером |
Ні |
Функції Plug & Play |
Бюретки й датчики |
Паралельне титрування |
Ні |
Підключення принтера |
Так (USB) |
Максимальна кількість зразків для аналізу |
120 |
Підключення зчитувача штрихкоду |
Ні |
Дисплей |
Кольоровий 5,7-дюймовий VGA, сенсорний екран |