Прилад для визначення окислювальної стабільності Oxitest

При тривалому зберіганні продуктів відбувається погіршення їхньої якості через реакції окислення киснем повітря нестабільних компонентів. У першу чергу це стосується ненасичених кислот і ліпідних комплексів. Згіркнення або самоокислення ліпідів – один із найбільш важливих факторів, які впливають на термін придатності продуктів. Згіркнення характерно для всіх продуктів, навіть тих, які містять лише слідові кількості жирів, і саме тому контроль процесу окислення – настільки важлива прикладна задача.

Окиснення жирів, що містяться в продуктах харчування, – один з основних факторів, що впливають на термін придатності цих продуктів. Компанія Velp Scientifica розробила інноваційний апарат OXITEST, призначений для вивчення процесів самоокиснення ліпідів у сировині та готових продуктах. Це дослідний прилад, за допомогою якого можна отримувати широку інформацію про окислювальні процеси, що протікають у зразках різної сировини і готових харчових і кормових продуктів, олій і жирів. Прилад дозволяє оцінювати стабільність до окиснення жирів, що містяться в продуктах (твердих, в'язких і рідких), протягом дуже короткого часу і тим самим передбачати тривалість зберігання досліджуваних продуктів.

Головною перевагою даного апарату OXITEST є можливість проведення аналізу цілісних зразків продуктів без попереднього виділення жирів, які в них містяться, що істотно скорочує час аналізу і дозволяє отримувати більш достовірні результати.

Нескладне програмне забезпечення контролює весь процес окиснення зразка (для прискореного протікання процесу використовуються висока температура і підвищений тиск в камерах реактора), і потім автоматично розраховує індукційний період – час, протягом якого досліджуваний продукт проявляє стійкість до окиснення, тобто псування.

Для кожного проведеного тесту можливе отримання повного звіту, що містить всі умови і параметри (назву і кількість зразка, температуру, тиск, індукційний період), інформацію про лабораторію і повну криву окиснення протестованого зразка.

Зраз діє ДСТУ 8610:2016 «Сировина і продукти харчові. Визначення стійкості до окиснення. Прискорена проба на окиснення методом Оксітест» – стандарт, який регламентує використання лабораторіями приладу Oxitest виробництва Velp Scientifica (Італія).

Основні переваги аналізатора окислювальної стабільності Oxitest

Прилад Oxitest є оригінальним технічним рішенням компанії Velp Scientifica (Італія) і підходить для широкого спектру завдань, включаючи:

  1. Прогноз окислювальної стабільності при дослідженні термінів зберігання, використовуючи аналіз продукту в певні проміжки часу і вибудовуючи експериментальні криві.
  2. Оцінку якості умов зберігання продуктів.
  3. Оцінку оптимальних рішень на етапі вибору упаковки для конкретного продукту.
  4. Порівняння окислювальної стабільності при використанні різних рецептур приготування продуктів.
  5. Оцінку окислювальної стабільності різних рослинних олій.
  6. Оцінку ефективності антиоксидантів.

Технічні характеристики аналізатора окислювальної стабільності Oxitest

Параметр Опис
Кількість реакційних камер 2
Об’єм камери до 100 мл
Інтерфейс USB
Діапазон температур Ві кімнатної до 110 °С
Діапазон тиску 0–8 бар
Потужність 900 Вт
Живлення 230 В / 50–60 Гц
Вага 16.5 кг
Габарити (ШxВxГ) 365x190x485 мм

 

Вас також може зацікавити