При тривалому зберіганні продуктів відбувається погіршення їхньої якості через реакції окислення киснем повітря нестабільних компонентів. У першу чергу це стосується ненасичених кислот і ліпідних комплексів. Згіркнення або самоокислення ліпідів – один із найбільш важливих факторів, які впливають на термін придатності продуктів. Згіркнення характерно для всіх продуктів, навіть тих, які містять лише слідові кількості жирів, і саме тому контроль процесу окислення – настільки важлива прикладна задача.
Окиснення жирів, що містяться в продуктах харчування, – один з основних факторів, що впливають на термін придатності цих продуктів. Компанія Velp Scientifica розробила інноваційний апарат OXITEST, призначений для вивчення процесів самоокиснення ліпідів у сировині та готових продуктах. Це дослідний прилад, за допомогою якого можна отримувати широку інформацію про окислювальні процеси, що протікають у зразках різної сировини і готових харчових і кормових продуктів, олій і жирів. Прилад дозволяє оцінювати стабільність до окиснення жирів, що містяться в продуктах (твердих, в'язких і рідких), протягом дуже короткого часу і тим самим передбачати тривалість зберігання досліджуваних продуктів.
Головною перевагою даного апарату OXITEST є можливість проведення аналізу цілісних зразків продуктів без попереднього виділення жирів, які в них містяться, що істотно скорочує час аналізу і дозволяє отримувати більш достовірні результати.
Нескладне програмне забезпечення контролює весь процес окиснення зразка (для прискореного протікання процесу використовуються висока температура і підвищений тиск в камерах реактора), і потім автоматично розраховує індукційний період – час, протягом якого досліджуваний продукт проявляє стійкість до окиснення, тобто псування.
Для кожного проведеного тесту можливе отримання повного звіту, що містить всі умови і параметри (назву і кількість зразка, температуру, тиск, індукційний період), інформацію про лабораторію і повну криву окиснення протестованого зразка.
Зраз діє ДСТУ 8610:2016 «Сировина і продукти харчові. Визначення стійкості до окиснення. Прискорена проба на окиснення методом Оксітест» – стандарт, який регламентує використання лабораторіями приладу Oxitest виробництва Velp Scientifica (Італія).
Прилад Oxitest є оригінальним технічним рішенням компанії Velp Scientifica (Італія) і підходить для широкого спектру завдань, включаючи:
Параметр | Опис |
Кількість реакційних камер | 2 |
Об’єм камери | до 100 мл |
Інтерфейс | USB |
Діапазон температур | Ві кімнатної до 110 °С |
Діапазон тиску | 0–8 бар |
Потужність | 900 Вт |
Живлення | 230 В / 50–60 Гц |
Вага | 16.5 кг |
Габарити (ШxВxГ) | 365x190x485 мм |