Розміри кристалів цукру

Одним із показників якості згущених молочних консервів є розмір кристалів цукру (лактози), які утворюються від їх охолодження. Утворення великих кристалів лактози є причиною таких дефектів, як борошнистість і піскуватість згущеного молока. З розмірами кристалів від 15 до 20 мкм відчувається борошнистість, а понад 20 мкм – піскуватість.

Суть методу полягає у визначенні розміру кристалів під мікроскопом за допомогою окуляр-мікрометра.

Необхідне обладнання:

1. Окуляр-мікрометр

Являє собою окуляр для мікроскопа з нанесеною на поверхню скла шкалою. Окуляр-мікрометри використовують для визначення відносних розмірів об’єктів у полі зору мікроскопа, а в комбінації з об’єкт-мікрометром – для визначення абсолютних розмірів об’єктів під мікроскопом. Завдяки стандартним розмірам окулярів їх можна використовувати на мікроскопах різних виробників. Важливими характеристиками під час підбору окуляр-мікрометра є посадковий діаметр, кратність збільшення, довжина шкали і крок шкали. Посадковий діаметр окуляру мікрометра від EUROMEX може становити 30 мм або 23,2 мм.

2. Об’єкт-мікрометр

Це предметне скло з нанесеною шкалою, яка має абсолютне значення розмірності. Об’єкт-мікрометри використовують для визначення ціни поділки шкали окуляра-мікрометра залежно від застосованих об’єктивів (кратності збільшення). Також їх використовують для калібрування камери мікроскопу під час проведення вимірювань величин об’єктів за допомогою програмного забезпечення.